Kísérteties leopárdszemek néztek vissza az egyiptomi szarkofágról

leopárd
Így fest a most elkészült digitális rekonstrukció
Vágólapra másolva!
Asszuán ősi nekropolisza sírjainak feltárása közben a régészek különös leletre bukkantak: egy szarkofág fedelének darabjaira, amelyeket egy leopárd színes alakja díszített. A kutatók elkészítették a hetedik századból származó műalkotás digitális rekonstrukcióját.
Vágólapra másolva!

A szarkofágon a nagymacska széles szemű rajza látható, gazdag díszítéssel. Nem véletlen, hiszen az ókori egyiptomi társadalomban a leopárdok az elszántságot és a hatalmat képviselték.

– mondta Patrizia Piacentini, a Milánói Egyetem régészprofesszora, az ásatás vezetője a LiveScience tudományos online portálnak. – Az állat ábrázolása a sírban valószínűleg azt a célt szolgálta, hogy megerősítse a nemrégiben elhunyt szellemét és segítse őt az utazásában a halottak földjére.

A különös leopárd alakja az asszuáni sírban Forrás: ANSA/ANSA/Foto 1: Il Muso Di Leopardo Č D

Asszuán ősi nekropolisza körülbelül ezer évig virágzott. temetőjét a VI. dinasztiától (Krisztus előtt 2345-2181) a XII. dinasztia (Krisztus előtt 1991-1803) uralkodásának végéig folyamatosan használták, első lakói óbirodalmi magas rangú tisztségviselők voltak.

Más nemrég feltárt sírokban a régészek összesen harmincöt múmiára és számos temetkezési tárgyra bukkantak,

többek között mumifikáláshoz használt edényekre, temetési maszkokra és a szakemberek meglepetésére egy fenyőmaggal teli tálra.

Így fest a most elkészült digitális rekonstrukció Forrás: University of Milan

– magyarázta Patrizia Piacentini. – Talán az egyik rokon helyezhette a tálat pontosan az elhunyt mellé azért, hogy a fenyőmag "az örökkévalóságig" táplékul szolgálhasson.