Nyakon csípték a mélytengeri szivacsot, amint a kamerába tüsszentett

tengeri szivacs
Már első ránézésre is kissé bizarr ez a tengeri lény
Vágólapra másolva!
Elsőre valószínűleg nem gondolnánk, hogy túl sok közös vonást találhatunk a mélytengeri szivacsokkal, akik jól viselik az erős víznyomást és a napfény hiányát. A sokféle formájú és méretű lényekkel egy valamiben azonban egészen biztosan egyezünk: a tüsszentés természetes reflexében.
Vágólapra másolva!

Az egész testük összehúzódott

A Monterey Bay Akvárium Kutatóintézet (Monterey Bay Aquarium Research Institute) munkatársai épp a kaliforniai tengerfenék történéseit rögzítették, amikor a felvételek vizsgálata közben valami egészen furcsa dologra lettek figyelmesek.

Bár első ránézésre úgy tűnt, hogy a tengeri szivacsok teljesen nyugodtan pihennek a fenéken, a valóságban azonban kissé mozogtak és egyszer csak egy hatalmas tüsszentést engedtek ki, miközben az egész testük kiszélesedett, majd összehúzódott. A sajátos viselkedést a következő videó is jól szemlélteti:

– mutatott rá Amanda Kahn, a kutatóintézet posztdoktori vezető kutatója a LiveScience tudományos online portálnak. – Ahogy az videóból is jól látható, a szivacs, amely szárának végén egy furcsa, borospohárszerű, fehér „csésze" is látható, kiszélesedik, majd összehúzódik.

Az álszövetes állat „tüsszögése" azonban igencsak lelassítva történt, amire a szakemberek megpróbáltak logikus magyarázatot találni.

A nemkívánatos anyagokat szűrik ki

A tengeri szivacsok testén állandóan víz áramlik át; a testükben központi űrbél található, amit csatornarendszer köt össze a testük felületén lévő likacsokkal, más néven pórusokkal. Nem mennek a táplálék után, inkább megvárják a vízben előforduló bomló, korhadó anyagokat, amiket aztán átszűrnek a testükön. A táplálékot a sejtek egyenként veszik fel és sejten belül emésztik, akárcsak az egysejtűek.

Már első ránézésre is kissé bizarr ez a tengeri lény Forrás: 2020 MBAR

– magyarázta Amanda Kahn, aki szerint enélkül a szivacs sokkal kevésbé lenne hatékony a szükséges tápanyagok megszerzésében. – Hozzánk hasonlóan ez az állat természetes reakciója, ami ahhoz szükséges, hogy folytathassa a szokásos táplálkozási magatartását.

Egy-egy ilyen „tüsszentés" általában negyven percig, de az új felvételek tanúsága szerint néha órákig vagy akár hetekig is eltarthat. Amanda Kahn szerint a mélytengeri környezet különös világában „még az idő is másként telik".