Boldogságnövelő szerként a természetjárást írnák fel receptre

boldogság, természet
A természet nem csak szép, hanem alapvetően fontos szerepe van életünkben, pozitív hatása van egészségünkre és jólétünkre
Vágólapra másolva!
A Washington University kutatói szerint a vadon és alapvetően a természet közelsége boldogabbá tesz minket. A Frontiers in Sustainable Cities tudományos lapban most publikált tanulmányuk rámutat, hogy a természet különösen fontos a fizikai és mentális egészségünk szempontjából. És még ennél is fontosabb szerepe van az életünkben.
Vágólapra másolva!

Különösen városi környezetben fontos

Fokozatosan veszítettük el a kapcsolatot a természettel, miközben a városok terjeszkednek és a betondzsungel egyre magasabbra nőtt körülöttünk. A szerencsésebbek egy park közelében vagy egy úgynevezett „zöldtetős" épületben élhetnek, ami hozzáférést biztosít nekik a természetközeli területekhez; de számos helyen gyakorlatilag nem léteznek.

Egy új tanulmány megerősítette, hogy a természethez való közelség fontos tényező az emberi fizikai és mentális egészség szempontjából, különösen a városi környezetben.

Környezetünk védelme saját magunk megmentése és boldogságunk, egészségünk kulcsa Forrás: pexels.com

– mondta Elizabeth Lev, az Washington University Környezetvédelmi és Erdészeti Tudományok Iskola végzős hallgatója, a kutatás vezetője. – Úgy tűnik, hogy a városi parkok is számos előnyt kínálnak, de a legértékesebb pozitív hatásokat a „vadonban" gyűjthetjük be.

A tanulmány a seattle-i Discovery Parkra összpontosított, amely a város legnagyobb, körülbelül 500 hektáros zöld területe, majd a vizsgált hatásokat kiterjesztették. A kutatók arra kérték a park látogatóit, hogy egy kérdőív alapján meséljenek a tapasztalataikról, majd a több száz beérkezett választ különböző kategóriákba sorolták.

Megszabadít a mindennapi stressztől

A tudósok összesen hat kategóriát állapítottak meg, olyanokat, mint például a vadon élő állatokkal való találkozás, a víz melletti séta, a kilátás élvezete vagy egy kialakított útvonal bejárása. Azt is megvizsgálták, hogy ezek milyen hatással voltak a kutatásban résztvevők érzelmi állapotára, boldogságszintjére.

A természet nem csak szép, hanem alapvetően fontos szerepe van életünkben, pozitív hatása van egészségünkre és jólétünkre Forrás: pexels.com

magyarázta Peter Kahn, az egyetem környezetvédelmi és pszichológia professzora. – Azt is többen megemlítették, hogy megszabadultak a mindennapi stressztől, feltöltődtek pozitív energiákkal és „viszonylagos szabadságot" éreztek.

Egyre több tanulmány bizonyítja, hogy a természet egészségesebb és boldogabb emberekké tesz bennünket. Ezek kimutatták, hogy

tudományosan is jelentős növekedés volt tapasztalható az emberek egészségében, boldogságában, a természetben olyan tevékenységekkel töltött órák után, mint például madáretetés, virágültetés, túrázás.

A természetben eltöltött idő ráadásul képes csökkenteni a magas vérnyomást, légúti, valamint szív- és érrendszeri betegségek esetén segíti a gyógyulást, növeli a vitalitásunkat, javítja a hangulatunkat, jó hatással van a mentális jóllétünkre, csökkenti a szorongást és a mentális fáradtságunkat, miközben növeli koncentrációs készségünket.