Vérvörösre színezte az Antarktiszt egy hóalga

Chlamydomonas nivalis
Vérvörösre színeződött a hó az ukrán kutatóállomás körül
Vágólapra másolva!
Vérvörösre színezte a tájat egy hóban élő alga az egyik antarktiszi ukrán kutatóállomás körül.
Vágólapra másolva!

Hetek óta vérvörös a hólepel

A hetek óta észlelhető szokatlan jelenség a klímaváltozással függ össze, mert magasabb hőmérsékleten jobban szaporodik a Chlamydomonas nivalis nevű, mikroszkopikus méretű algafaj - közölte Facebook oldalán az ukrán gazdasági minisztérium.

Nemrég 20 Celsius-fok körüli hőmérsékleteket mértek a Déli-sarkvidék több pontján is.

Vérvörösre színeződött a hó az ukrán kutatóállomás körül Forrás: Smithsonian Magazine

A kutatók szerint a jelenség meggyorsítja a hőolvadást, mert a pirosas hó több napfényt nyel el, mint a sugarakat jobban visszaverő fehér hó.

Pirosodást okozó algafaj ott fordul elő, ahol állandóan tél van, így az Antarktisz mellett az Északi-sarkvidéken, sőt az Alpok egyes pontjain is.

Komoly hatást gyakorolnak a jégolvadásra

A potsdami Geológiai Kutatóközpont tudósai már egy 2016-os tanulmányukban megállapították, hogy eddig alábecsülték a hóalgák hatását a gleccserolvadásra és ezt a jövőbeni klímamodelleknél számításba kell venni.

A kutatók szerint a Chlamydomonas nivalis alga elszaporodása meggyorsítja a hó olvadását Forrás: Atlas Obscura

Ugyanakkor "nehezen elképzelhetőnek" tartja Thomas Leya, az algakutatással is foglalkozó potsdami Fraunhofer Sejtterápiai és Immunológiai Intézet szakember, hogy az algák számottevő hatást gyakoroljanak a klímára.

Azt mondta, erre vonatkozólag még nem folytak átfogó kutatások

és a tudomány még túl keveset tud arról is, miként képes ez a mikroszkopikus alga olyan nagy tömegű sejtet előállítani, amilyen a vörös hó jelenségéhez szükséges.

(Forrás: MTI/dpa)