Soha nem kímélte magát az első amerikai női parancsnok

Sue Dauser
Sue Dauser, az első női parancsnok
Vágólapra másolva!
Hosszú utat tett meg Sue Sophia Dauser, aki soha nem riadt vissza a kihívásoktól. Példamutató karrierje során  az első és a második világháborúban is szolgált, földön és vízen egyaránt. Elhivatottságára felfigyelt a felsőbb  katonai vezetés, és 1944. február 26-án az ő személyében neveztek ki először nőt parancsnokot az amerikai hadseregben. 
Vágólapra másolva!

Tettre készen nézett szembe a háborúval

Sue Sophia Dauser 1888. szeptember 20-án született a kaliforniai Anaheim városában. Már gyerekként is mindig próbált másokon segíteni, nagyon érdekelték a gyógyítás lehetőségei és soha sem félt bepiszkolni a kezét. A középiskola elvégzése után 1907-től 1909-ig a Stanford Egyetemre járt, majd két évvel az első diplomája megszerzése után Los Angelesbe költözött.

Nővérként mindent megtett a sebesült katonák ellátásának érdekében Forrás-Képillusztráció: Wikimedia Commons

Itt ismerte meg a Kaliforniai Kórház Ápolási Iskoláját, amely az első pillanattól kezdve nagyon vonzotta. Ide nyert felvételt 1911-ben, a tanulmányait pedig 1914-ben fejezte be.

Elszántan nézett szembe a nagy világégés, az első világháború viszontagságaival.

Elhivatottan dolgozott a sebesültek ellátásán Forrás-Képillusztráció: Wikimedia Commons

A hadseregben 1917-ben indult el a katonai karrierje, amikor csatlakozott a haditengerészethez, ahol először a tartalékos szolgálat kötelékébe került. Sue Dauser a következő hónapokban a skóciai Leith Haditengerészeti Kórházban szolgált, ahol főápolóként irányította és felügyelte a nyugati frontról evakuált brit és amerikai katonák ellátását. Csak 1918 júliusában lépett be a hivatásos katonák kötelékébe a haditengerészetnél.

Az amerikai elnököt is kezelte

Sue Dauser az első világháború utolsó hónapjaiban az edinburghi Hármas Számú Alapkórházban teljesített szolgálatot, ahonnan először a brooklyni, majd a San Diego-i haditengerészeti kórházba helyezték át.

Vízen és szárazföldön is szolgálat Forrás: Wikimedia Commons

A háború után, 1922-től az elsők között szolgált nőként a tengeren az USS Argonne hadihajó fedélzetén, majd két év múlva átkerült az USS Relief nevet viselő kórházhajóra.

A nővér 1923-ban már a Henderson fedélzetén szelte a tenger habjait, és itt találkozott a két évvel korábban hivatalba lépett amerikai elnökkel, Warren G. Hardinggal. A szívpanaszoktól és emésztési zavaroktól szenvedő elnök Alaszkában tett látogatást, hogy szót emeljen a faji megkülönböztetés ellen.

Warren G. Harding elnöknek is megpróbált segíteni Forrás: Wikimedia Commons

Sue megpróbált enyhíteni az elnök fájdalmain, ám az ország első emberét annyira legyengítette az utazás, hogy hamarosan váratlanul meghalt. Dauser még ekkor, 1923. augusztus 2-án is az elnök mellette állt, akit a végsőkig ápolt.

Több minőségében látott el feladatokat

Az 1930-as években az ambiciózus nő több haditengerészeti orvosi létesítmény vezető ápolójaként dolgozott. Az ekkora már köztiszteletben álló nővér áldozatos szolgálatot végzett többek között a Guamon nevű hajón, a Fülöp-szigeteken, a kaliforniai San Diego-ban, Washington állam területén Puget Sound-ban, valamint a Mare-szigeten és a kaliforniai Long Beach-en.

Sue Dauser sorhajókapitány, az első amerikai magas rangú női parancsnok Forrás: Wikimedia Commons

Fáradhatatlanul dolgozott, adminisztratív feladatokat látott el, és más nővéreket is irányított.

Az újabb fordulópontot az 1939-es év jelentette, amikor kinevezték a haditengerészet ápolótestületének felügyelőjévé.

Sue Dauser nem az íróasztala mögül irányította a nővéreket Forrás: Wikimedia Commons

Ezen a posztján kettős feladatot látott el: egyrészt megszervezte és igazgatta a nagymértékben kibővített ápolótestületet a második világháború küszöbén, másrészt felügyelte ennek a tevékenységét. Sue Dauser irányítása alatt a nővértestület tagjainak száma 436-ról 11 ezerre növekedett a következő években.

A történelem első parancsnokává nevezték ki

A Sue Dauser által irányított szervezet fontos feladatának tekintette azt is, hogy a haditengerészet ápolóinak egyenlő rangot és kiváltságokat biztosítson. A háború végére a haditengerészet ápolói 364 bázison szolgáltak amerikai felségterületeken és a tengerentúlon, ideértve a csendes-óceáni flottakórházat, az észak-afrikai orvostechnikai egységeket, illetve tizenkét kórházhajó fedélzetét.

Megsokszorozta a szolgálatot teljesítő ápolók számát Forrás: Wikimedia Commons

1942 júliusában a Kongresszus döntött a haditengerészetnél szolgálatot teljesítő ápolók úgynevezett „viszonylagos rangsoráról", tehát az őket megillető címekről, és egyenruháról.

A sokat bizonyított nővér először a parancsnokhelyettesi tisztséget kapta meg, majd decemberben az amerikai haditengerészet történetében első nőként sorhajókapitánnyá nevezték ki.

A háború végére a haditengerészet ápolói már 364 állomáson szolgáltak Forrás: Wikimedia Commons

Ez volt a legmagasabb haditengerészeti rendfokozat, amit akkoriban nőként elérhetett. (A haditengerészetnél a sorhajókapitányi rendfokozat a szárazföldi haderő ezredesi rangjának felel meg.) Sue Sophie Dauser egy nővéralakulat elöljárójaként az amerikai hadsereg történetének első magas rangú női parancsnoka lett.

Mindig odaadással végezte munkáját

Kiváló, állhatatos munkájáért 1945 decemberében Dauser kiérdemelte a haditengerészeti miniszter, James Forrestal elismerését: a haditengerészetnél végzett munkásságát szolgálati emlékéremmel jutalmazták.

Sue Dauser nyugdíjba vonulása után az egyik legnagyobb kitüntetést vehette át Forrás: Flickr

– állt Sue Dauser 1945-ös méltatásában, aki ekkor már visszavonult hivatalától.

Sue Dauser nyugdíjazása után is figyelemmel kísérte a szakmáját érintő kérdéseket Forrás: Facebook

Nyugdíjba vonulása után a kaliforniai La Mesában telepedett le, ahonnan még figyelemmel követte az eseményeket. Nagy örömmel vette tudomásul, hogy az 1947. április 16-i hadsereg-haditengerészeti, ápolói törvény (36. törvény) az általa szervezett haditengerészeti ápolótestületet az Egyesült Államok haditengerészetének hivatalos személyi testületévé tette.

A szervezet tagjai ezzel állandó tisztviselő státuszt, arányos fizetést és juttatásokat kaptak. Sue Dauser 1972. március 11-én, 83 évesen hunyt el. Munkássága és kitartása ma is példaként szolgál az utókor számára.