Megmutatjuk a fájdalom kezelésének egyik leghatásosabb módját

meditáció, mindfulness
A mindfulness bizonyítottan csökkenti a stresszt és a szorongást
Vágólapra másolva!
A tudatos jelenlét gyakorlása és a meditáció pozitív egészségügyi előnyeit már számos tanulmány igazolta, ám a Social Cognitive and Affective Neuroscience tudományos lapban most publikált kutatás arra is rámutat, hogy ezeket a technikákat akár a fájdalomcsillapításban is eredményesen használhatjuk.
Vágólapra másolva!

Kevesebb fájdalomról számoltak be

A tanulmányban összesen tizenhét önkéntes vett részt, akik egy rövid, mindössze húsz perces meditációs gyakorlat után könnyebben birkóztak meg a fizikai fájdalommal és a negatív érzelmekkel. A vizsgálatban résztvevők egyike sem gyakorolta korábban ezt a technikát.

Az önkénteseket kétféleképpen tesztelték: egyrészt forró vagy meleg tárgyat érintettek az alkarjukhoz, másrészt negatív vagy semleges képeket mutattak nekik, miközben a csoport egyik felét megkérték arra, hogy viselkedjenek természetesen, míg a többiek a korábban elsajátított meditációs technikákat alkalmazták. Utóbbiak kevesebb fájdalomról és negatív érzelemről számoltak be.

A mindfulness bizonyítottan csökkenti a stresszt és a szorongást, illetve az új tanulmány szerint a fájdalmat is Forrás: Pixabay

– mutatott rá Hedy Kober, a Yale Egyetem idegtudósa, a kutatás egyik vezetője. – Ez a technika ugyanis megváltoztatja az ingerek érzelmi jelentőségének kezdeti fázisát, amely így jól alkalmazható a fájdalom és a nehézségek kezelésére.

A kutatók ebből arra is következtettek, hogy az agy egyértelműen gyorsabban képes megbirkózni a fizikai és a lelki fájdalommal a meditáció vagy a tudatos jelenlét (mindfulness) segítségével.

Új alternatívákat kínálhat az orvsolásban

A tesztek során a tudósok funkcionális mágneses rezonanciavizsgálatot is használtak, hogy megfigyelhessék, mindeközben miként reagál az önkéntesek agya. Azt látták, hogy a fájdalomhoz és negatív érzelmekhez kapcsolódó agyi tevékenység jelentős mértékben csökkent, ha a résztvevők a meditációs vagy a tudatos jelenlét technikákat alkalmazták.

A tudatos jelenlétet nemcsak meditációban gyakorolhatjuk Forrás: pexels.com

– hangsúlyozta Hedy Kober. – Ebből arra következtettünk, hogy bizonyos tudatosság-technikák alkalmazása tudatalatti szinten változtathatja meg az agyunk működését.

Hozzátette: tanulmányuk talán új alternatívákat is kínálhat az orvosoknak a fizikai és mentális problémák kezeléséhez, ám további kutatásokra lesz szükség annak pontos megállapításához, hogy ezek a technikák hogyan működhetnek a leginkább hatásosan.