Feladta a leckét a hibrid nyílméregbéka származásának rejtélye

festőbéka
A festőbéka is a nyílméregbékák közé tartozik
Vágólapra másolva!
Néhány hete különös meglepetés érte Pécsi Állatkert munkatársait a nyílméregbékák háza táján. Az egyik, most született kis állat ugyanis jelentősen különbözik a többiektől: csak átalakulása után tűnt fel, hogy más színezettel rendelkezik, mint a rendszeresen szaporodó sávos nyílméregbékák. A kis béka alaposan feladta a leckét, ám mára azonban úgy néz ki, hogy sikerült megoldani a származásának  a rejtélyét.
Vágólapra másolva!

Nincs két egyforma mintázatú példány

Sávos nyílméregbékák (Phyllobates vittatus) rendszeresen szaporodnak a Pécsi Állatkertben, általában több ebihal és átalakult kis béka is cseperedik a létesítményben. Ezért lepte meg a gondozókat ez a különleges, új jövevény, amely egyáltalán nem hasonlított a többiekre.

Némi kutatás után azonban rájöttek, hogy a kis állat anyja minden bizonnyal az állatkert egyik kék nyílméregbékája (Dendrobates tinctorius azureus), míg apja valószínűleg a vele közös terráriumban élő festőbéka (Dendrobates tinctorius).

A sávos nyílméregbékák terráriumi körülmények között nem mérgezőek Forrás: Wikimedia Commons

Ennek a békafajnak ráadásul rengeteg színváltozata és alfaja ismert, és még az azonos színváltozatú állatok között sincs két egyforma mintázatú példány.

A Pécsi Állatkertben élő hím állat a „la fumee" fantázianevet viselő változat képviselője. Érdekesség, hogy a festőbékák között hasonló színváltozatú példányok is megtalálhatóak; pont olyanok, mint a közelmúltban született kis hibrid béka, vagyis kék-fekete-sárga mintázatúak. Így könnyen elképzelhető, hogy több, a természetben is előforduló változat is természetes kereszteződéssel jött létre.

Eredeti élőhelyén veszélyeztetettnek számít

Korábban még nem született ehhez hasonló, különleges nyílméregbéka a Pécsi Állatkertben. Ennek a kistestű kétéltűnek a maximális testhossza 3,2 centiméter és a nőstények kicsivel nagyobbak a hímeknél. A természetben kizárólag Costa Ricában, a Dulce-öböl környékén fordulnak elő.

A festőbéka is a nyílméregbékák közé tartozik Forrás: Pinterest

A sávos nyílméregbéke nevét a hátán végigfutó vízszintes sávokról kapta, amelyek színe változó, ismertek citromsárga, narancssárga és piros sávos példányok is.

A különleges hibrid béka egyelőre még nem látható az állatkertben:

a kulisszák mögött kialakított férőhelyen cseperedik a többi, kis sávos nyílméregbékákkal közösen. Az állatkertben úgy tervezik, hogy csak ha kellően megnőttek és megerősödtek, akkor szeretnék őket összeszoktatni a kifejlett példányokkal a nagy bemutatóterráriumban.

Első sor, balra: festőbéka (apa), felső sor, jobbra: kék nyílméregbéka (anya), lent: hibrid utód Forrás: Pécsi Állatkert

Az állat eredeti élőhelyén veszélyeztetettnek számít, fogságban azonban gyakori. Jó hír, hogy viszonylag hosszú életű, akár 10-20 évig is elélhet.