Emberi őssejtekkel gyógyítottak cukorbeteg egereket

laboratórium egér LABORATORY MOUSE Mammalia Mammalian Mammals RODENT Rodentia Rodents GUINEA PIG MOUSE Mice ALONE Lonesome Single 1 Individuality Individual By oneself By myself One HOSPITAL Hospital complex Hospital complexes Hospitals human
Kísérleti egerek
Vágólapra másolva!
Emberi őssejtek segítségével gyógyítottak meg cukorbeteg egereket a St. Louis-i Washington Egyetem kutatói.
Vágólapra másolva!

A kutatók emberi őssejteket alakítottak át inzulintermelő sejtekké és egereken szemléltették, hogy ezeknek a sejteknek a szervezetbe juttatásával kontrollálni lehet a vércukorszintet és kilenc hónapra gyakorlatilag meggyógyították a diabéteszes egereket. Eredményeiket a Nature Biotechnology című lapban mutatták be.

- mondta Jeffrey R. Millman, A Washington Egyetem kutatója.

Néhány éve ugyanezen kutatók fedezték fel, hogyan lehet emberi őssejteket olyan hasnyálmirigy-sejtekké alakítani, amelyek inzulint termelnek. Ekkor egy új technika alkalmazásával Millman és csapata a bétasejt létrehozása során jóval kevesebb melléktermék-sejtet állított elő.

A technika a sejtek belsejét szervező, úgynevezett citoszkeletont, a fehérjeszálakból álló bonyolult rácsot érinti. Ez adja meg a sejt formáját és teszi lehetővé, hogy interakcióba lépjen környezetével.
"Képesek voltunk több bétasejtet előállítani, és ezek a sejtek jobban is funkcionáltak az egerekben, néhányuk több mint egy éven át gyógyult maradt" - mondta Millman.

Még mindig sok mindent kell kidolgozniuk a kutatóknak ahhoz, hogy ez a módszer használható lehessen cukorbetegek kezelésében. Következő lépésként a kutatók a sejteket hosszabb időn át, nagyobb állati modelleken fogják tesztelni és azon dolgoznak, hogy automatizálják az eljárást - fejtette ki a kutató.

(MTI/Hszinhua)