Nyálkába csomagolt méregbombák úsznak a vízben

Cassiopea
Nem a ritka medúzák közé tartoznak
Vágólapra másolva!
A talajlakó medúzák ártatlanul hesszelnek az aljzaton, fölöttük meg – hogy, hogy nem – szúr a víz. De hogyan csíphetnek a távolba? Kiderült, hogy a rafinált jószágok nyálkába csomagolt méregbombákat bocsátanak a vízbe.
Vágólapra másolva!

Szúrós csomagokat bocsát ki magából az ártalmatlannak tűnő csalánozó

Ha a partmenti sekély, meleg tengervízben úszkálunk, gyakran láthatunk az aljzaton szájnyílásukkal és tapogatóikkal felfelé fekvő, nagy csapatokba verődött medúzákat, amelyek látszólag ártatlanul lüktetnek a tengerfenéken. Csak aki már egyszer pórul járt velük, az tudja: megfelelő védőruházat hiányában legjobb, ha nagy ívben elkerüli a Cassiopea, azaz a talajlakó medúza által elfoglalt területeket,

mert ha túl közel téved hozzájuk, kellemetlen csípéseket szedhet össze – méghozzá anélkül, hogy hozzáért volna az állatokhoz.

A Cassiopea nemzetségbeli medúzák a parti öv sekély vizeit kedvelik Forrás: Pinterest

Amerikai kutatóknak végre sikerült fényt deríteni a „szúrós víz" rejtélyére: rájöttek, hogy a békésnek tűnő jószágok méreganyaggal töltött nyálkacsomagokat bocsátanak ki magukból, amelyek ellebegve jól szétterülnek a környező vízben.

A tengeraljzaton "hátukon" fekvő Cassiopea medúzák telepe Forrás: Australian Geographic

A Smithsonisan's Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Kansas-i Egyetem és az Egyesült Államok Tengerészeti Kutatólaboratóriuma által a Nature Communications Biology folyóiratban közölt cikk pontos leírást ad

a nyálkában talált mikroszkópi méretű szerkezetről.

A csalánsejtek nyálkában forgó gömböcskéit, amelyek a csípésért felelősek, a tudósok a Cassiopea nemzetség neve nyomán kasszioszómának nevezték el.

Sokáig fedte rejtély a szúrós víz titkát

„A felfedezés egyszerre volt meglepetés és a szúrós víz régi rejtélyének várva várt megoldása – nyilatkozta Cheryl Ames, a múzeum kutatója és a Tohoku Egyetem munkatársa. – Most már tudathatjuk minden úszni vágyóval,

hogy a szúrósvíz-jelenségért az enyhe csípése miatt egyébként viszonylag ártalmatlannak tartott talajlakó medúzák okolhatók."

A Cassiopea-fajok világszerte elterjedtek a csendes partmenti vizekben, például lagúnákban és mangroveerdőkben.

A Cassiopea nemzetséghez tartozó medúzák világszerte elterjedtek a trópusi, illetve meleg mérsékelt-övi tengerekben Forrás: Fine Art America

A kasszioszómák több tudományterületen átívelő tanulmányozása néhány kutató kíváncsi vizsgálódásából évekig tartó projektté nőtte ki magát.

A folyamatot Ames, valamint a Nemzeti Óceán- és Légkörügyi Hivatalnál (NOAA) dolgozó Allen Collins indították el azzal, hogy a talajlakó medúzákkal kapcsolatos saját kellemetlen tapasztalataiknak szerettek volna utánajárni.

Ezek a medúzák nagy előszeretettel tartózkodnak a sekély aljzaton Forrás: Skyrock.com

A kutatás elején Ames még Collins múzeumi gerinctelenállat-laborjának doktorandusza volt, majd immár posztdoktorként a Tengerészeti Kutatólaboratóriumban folytatta a tudósok,

a hadsereg és a fürdőző nagyközönség biztonságát egyaránt érintő kérdés tisztázását.

Ames elmondta: eleinte abban sem voltak biztosak, hogy egyáltalán a talajlakó medúzák körül kell-e kutakodniuk; számos ötlet felvetődött, hogy milyen jelenség állhat az égő, viszkető csípések hátterében.

A Cassiopea nemzetségbeli medúzák testfelépítésének vázlata, oldal illetve alulnézetben Forrás: Journal of Experimental Biology

Lehetőségként felmerültek a leszakadt medúza-tapogatók és a „vízitetvek"-ként is emlegetett medúzalárvák csakúgy, mint a tengeri rózsák és egyéb szúró-csípő tengeri állatok.

Azt viszont tudták, hogy a múzeum akváriumában tartott talajlakó medúzák, ha bosszantják őket, vagy táplálkoznak, nyálkafelhőt bocsátanak ki, így úgy döntöttek, ott kezdik a vizsgálódást.

Sok ezernyi méregbombával válaszol a zaklatásra

Amikor Ames és a Smithsonian-nál gyakorlatozó fiatal kollégái, Kade Muffett és Mehr Kumar először pillantottak rá a nyálkára a mikroszkóp alatt, meglepve tapasztalták, hogy a nyákos anyagtömegben parányi göröngyös golyócskák forgolódnak.

Anna Klompen, a Kansas-i Egyetem doktorandusza és a NOAA korábbi munkatársa segítségével kifinomultabb mikroszkópi módszerekhez fordultak, hogy a rejtélyes gömböcskék mibenlétét tisztázzák, és a kép lassan körvonalazódni kezdett.

Egy Cassiopea medúza fogókarjainak közeli felvétele Forrás: Pixels

Mint kiderült, a göröngyös golyók valójában üreges sejtlabdacsok, belül feltehetőleg ugyanazzal a zselészerű anyaggal töltve, amely a medúzák alakját adja.

A labdacsot kívülről borító sejtréteg főként a nematocitákként is ismert csalánsejtekből áll,

de a sejtek között akadnak csillókkal – apró, csapkodó szőröcskékkel – ellátottak is, amelyek a gömböcök forgómozgását hajtják. Külön érdekességként valamennyi kasszioszóma zselés belsejében ott éldegélnek ugyanazok az okkerszínű szimbionta algák, amelyek magukat a medúzákat is sárgásra színezik.

Nem a ritka medúzák közé tartoznak Forrás: Silke Baron

A medúzákat jobban szemügyre véve a kutatók felfedezték, hogy az állatok karjain a kasszioszómák apró, kanál formájú szerkezetekbe tömörülnek.

Amikor óvatosan ingerelték a medúzákat, a kasszioszómák lassan leváltak a karjaikról,

mígnem a sok ezer méregbomba a nyákkal összekeveredve ellebegett.

Jobb tisztes távolságba maradni az ártalmatlannak tűnő és az aljzaton heverő medúzáktól Forrás: Wikimedia Commons

Azt is megfigyelték, hogy a kasszioszómák

eredményesen gyilkolták a medúzák táplálékául szolgáló apró rákokat:

a csoport által készített videófelvételeken jól látható, ahogy a kis ízeltlábúakat villámgyorsan elpusztítják a mérgező gömböcök. A laboratóriumi elemzés három különböző méreganyagot is felderített a kasszioszómákban.

Kényelmes vadászathoz is használják messzehordó fegyverüket

Bár az óceán természetes közegében betöltött pontos szerepük még kérdéses, Ames szerint a kasszioszómák a talajlakó medúzák táplálkozási stratégiájának fontos részét képezhetik. Noha tápanyagszükségletük nagyját

a bennük élő fotoszintetikus algák szolgáltatják,

a fotoszintézis lassulása esetén némi táplálékkiegészítésre lehet szükségük, és ehhez kapóra jönnek a mérgező nyálka által megbénított rákocskák.

Szabadon lebegő Cassiopea Forrás: Pete Oxford / DanitaDelimont.com/Danita Delimont

„A medúzák méreganyagairól általában véve keveset tudunk, és ez a kutatás egy lépéssel közelebb visz minket annak megértéséhez, milyen érdekes és ismeretlen módokon használják a medúzák a mérgeiket" – mondta Klompen. Collins megjegyezte: a csoport felfedezése azért különösen izgalmas,

mert a Cassiopea medúzákat több mint kétszáz éve leírták, a kasszioszómákat mégsem ismerte fel máig senki.

Cassiopea kolónia a tengeraljzaton Forrás: YouTube

„Így sem tartoznak a legveszedelmesebb teremtmények közé, de azért hatással vannak az egészségre – szögezte le. – Tudtuk, hogy a víz szúróssá válik a közelükben, de eddig senki sem vette a fáradságot, hogy utánajárjon, miért."

A csoport máris négy további közelrokon fajban igazolta a kasszioszómák meglétét, és folytatják a vizsgálódást, hogy kiderítsék, vajon szélesebb körben elterjedt stratégiáról van-e szó.