Csökkentett sugárdózist alkalmaz a modern digitális röntgenkészülék

urológia, röntgen
A műszer csökkentett sugárdózis alkalmazásával dolgozik
Vágólapra másolva!
Rendkívül modern digitális röntgenkészülék állhatott munkába a közelmúltban a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikáján. A héten bemutatott műszer még pontosabb, jobb minőségű felvételek készítésére alkalmas, ráadásul mindezt csökkentett sugárdózis alkalmazásával teszi, és rövidebb idő alatt elődeinél. Ennek köszönhetően nő a napi ellátott betegszám, vagyis csökken a röntgen-vizsgálatra való várakozási idő.
Vágólapra másolva!

A távleletezés is elérhetővé válik

Egy korszerű, minden igényt kielégítő digitális röntgen berendezést helyeztek üzembe a héten a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikáján. A műszer minden eddiginél pontosabb és jobb minőségű felvételek készítésére alkalmas, ráadásul mindezt csökkentett sugárdózis alkalmazásával, és rövidebb idő alatt teszi, mint az elődei.

A műszer csökkentett sugárdózis alkalmazásával dolgozik Forrás: pexels.com

– mondta Dr. Szántó Árpád, a pécsi Urológiai Klinika igazgatója a beruházás kapcsán. – A napi rutin mellett a kórházi ellátáshoz kapcsolódó egyéb röntgen vizsgálatok elvégzése, illetve a digitális technika alkalmazásával a távleletezés is elérhetővé válik.

Hozzátette: így a frissen operált beteg nincs kitéve a más intézetbe való szállítás viszontagságainak, valamint a műtéti tervezés folyamatai is egyszerűsödnek.

Minden irányba lehet állítani

A most átadott, modern berendezés egy sokkal könnyebb vizsgálati folyamatot is lehetővé tesz, mivel a készüléket szinte minden irányba lehet állítani. Ráadásul a napi betegforgalom részét képező veseköves, görcsös panaszoktól szenvedő beteg, vagy egy vizelet elfolyási akadályt fenntartó kő kontrasztanyagos röntgenvizsgálattal történő pontos diagnózisának felállításában, illetve a műtétes beavatkozások gyógyultságának ellenőrzésében is nagy előnyt jelent a „házon belül" elérhető új vizsgálati lehetőség.

Gyorsabb, pontosabb, jobb minőségű felvételek készülnek Forrás: Pécsi Tudományegyetem

– hangsúlyozta Dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke.

Az új készülékkel éves szinten mintegy 2 500-3 000 beteget tudnak majd megvizsgálni.