Hegedűn játszott, míg a sebészek daganatot távolítottak el az agyából

hegedű, tumor, operáció
A műtét során a hegedűjén játszott
Vágólapra másolva!
Meglepő módon operáltak meg egy hegedűművészt az Egyesült Királyságban. Dagmar Turner az innovatív eljárás közben ugyanis végig a hangszerén játszott, amivel a sebészeknek sikerült elkerülni az agy egyes károsodásait a műtét során.
Vágólapra másolva!

A sebészek új ötlettel álltak elő Dagmar Turner hegedűművész műtéte előtt, akinél 2013-ban egy lassan növekvő daganatot diagnosztizáltak. Azt szerették volna, hogy a Wight-szigeti Szimfonikus Zenekar 53 éves zenésze agyában a bonyolult kézmozgásokért felelős agyi területet semmiképpen se érintsék a precíziós eljárás során.

Az agy jobb oldali lebenyében található, létfontosságú sejtek védelmének tervét Keyoumars Ashkan professzor, a dél-londoni King's College Kórház tanácsadó idegsebésze dolgozta ki.

A műtét során a hegedűjén játszott Forrás: King's College Hospital

A megműtendő terület ugyanis igen közel feküdt ahhoz a részhez, amely a kéz mikromozgásait vezérli, ami viszont elengedhetetlen többek közt a hegedű hangmagasságának és hangzásának szabályozásához.

Az orvosi csapat azt javasolta, hogy Turner az eljárás közepén maradjon ébren és próbáljon meg közben hegedülni, hogy a sebészek azonnal megfigyelhessék, hogy a beavatkozás mikor és hogyan érinti a nő mozdulatainak koordinációját. A műtétről videó felvétel is készült.

– mondta Keyoumars Ashkan professzor a Science Alert online tudományos portálnak. – Végül sikerült eltávolítanunk a daganat több mint 90 százalékát, beleértve valamennyi gyanús területet, miközben teljes funkciót megóvtuk a bal kézben.

Turner 10 éves kora óta hegedül és a műtét után három nappal elhagyhatta a kórházat. Az orvosok leleményességének köszönhetően hamarosan visszatérhet a zenekarához.