Az ősi harcos tomporát és frizuráját ma is megirigyelhetnénk

piktek
Meglepő ábrázolásra bukkantak a régészek
Vágólapra másolva!
A skóciai régészek egy ősi monolitot fedeztek fel, amelyen különös vésetre bukkantak: egy lándzsát tartó harcos alakjára, kifejezetten sportos frizurával és formás tomporral. A kutatók eredményeiket az Antiquity tudományos folyóiratban publikálták.
Vágólapra másolva!

Nem tudták beazonosítani a titokzatos alakot

Építőmunkások fedezték fel az ősi kőemléket a skóciai Perth északnyugati oldalán, miközben a talajt tisztították egy új út építéséhez. A közel kétméteres monolitot a régészek Tulloch-kőnek nevezték el, amely

egyik oldalán egy különös emberi alakot ábrázol, deltoid alakú pengével és feltűnően domború fenékkel.

A felülete az évszázadok során már lekopott és a faragás egy része is elhalványult, ám a háromdimenziós képalkotás és fotogrammetria segítségével a tudósok képesek voltak az eredeti mintát rekonstruálni.

Meglepő ábrázolásra bukkantak a régészek Forrás: Mark Hall et. al ; Antiquity 2020

Az azonban még mindig nem egyértelmű, hogy az alakot eredetileg meztelenül vagy ruhában ábrázolták, mivel a bokájánál látható, halvány vonalak arra is utalhatnak, hogy valamilyen lábbelit vagy szűk nadrágot viselt.

A monolitot egy árok közelében állították fel, ami miatt a régészek azt feltételezik, hogy a kőemlék egykor egy temetés részét képezhette.

Úgy gondolják, hogy a vésetet a piktek készíthették: a törzs Skócia középső és északi részein élt a 3-10. századig. Művészetüket elsősorban azok a hatalmas sírkövek őrizték meg, amelyek mindmáig, több százas darabszámban a tájban szétszórva tanúsítják, hogy a szkíta hagyományú díszítőművészetet egykor valakik beleszőtték az ábrázolások hagyományába.

A társadalom fontos részét képezte

A késői római időszakban a piktek segítették megvédeni a jelenleg Skóciának nevezett területet a rómaiak többszörös támadásaitól. A háború a társadalmuk felépítésének fontos részévé vált.

– mondta Gordon Noble, az angliai Aberdeen Egyetem geológiai tudományok iskolájának professzora. – A harcos életmódot a piktek társadalma kezdetben „ellenállás formájaként" alkalmazta a Római Birodalom ellen, később pedig „inspirációvá" és kultúrájuk kulcsfontosságú részévé vált.

A skóciai pikt sírkövek lelőhelyei Forrás: Wikimedia Commons

Az egykori sírköveknek két oldala van és a piktek mindkettőt díszítették: az egyiket ősi hagyományaik alapján, a másikat a kereszténység jelképeivel.

A mostanihoz hasonló monolitokat már korábban is találtak Skóciában:

Aberlemno vagy Hilton of Cadboll sírköve talán a legismertebb példák, amelyeknek mindkét oldalát megfaragták. Mindkettőnek egyik oldalán harci jelenetekkel találkozunk, a másikon egy hatalmas kereszt köré csoportosulnak az ősi jelképek.