Majdnem eldobta a kamerát, amikor egy rózsaszín lény úszott mellette

ördögrája
Az ördögráját a Rózsaszín párduc filmek főszereplője után Clouseau felügyelőnek nevezték el
Vágólapra másolva!
Kristian Laine búvárfotós a Lady Elliot-sziget melletti korallzátonynál úszott, hogy fényképeket készítsen néhány teknősről, rájákról és cápákról. Arra azonban nem számított, hogy belebotlik a világ egyetlen, ismert rózsaszín ördögrájájába. Miután a különös lényről korábban még sohasem hallott, ezért eleinte azt gondolta, hogy csakis a kamerája tréfálhatta meg. Tévedett.
Vágólapra másolva!

A búvárfotós teljesen zavarba jött

A rózsaszín zátonylakó ördögráját (Mobula alfredi) csak néhány éve fedezték fel a Nagy Korallzátonynál és elnevezték Clouseau felügyelőnek. Az állat így a Rózsaszín párduc filmsorozat egyik szereplőjéről kapta a nevét.

A 2015-ös, első találkozás óta kevesebb, mint tízszer találkoztak vele a Lady Elliot-sziget környékén. Kristian Laine búvárfotós ezért joggal gondolt először arra, hogy talán a kamerája lencséje játszik vele. Később azonban kiderült, hogy tényleg a rája volt rózsaszínű.

Az ördögráját a Rózsaszín párduc filmek főszereplője után Clouseau felügyelőnek nevezték el Forrás: Kristian Laine

– mondta Kristian Laine a ScienceAlert tudományos online portálnak. – Csak utána rohantam megnézni a fényképezőgépemmel készített fotókat és szinte sokkot kaptam a látványtól.

Ekkor derült ki, hogy a búvárfotóst egy olyan, 3,3 méteres hímmel hozta össze a sors, amely az egyetlen ismert rózsaszínű ördögrája a világon. Laine hét másik hím rája társaságában örökítette meg a különös színű állatot, amelyek épp egy nőstényért versengtek. Az Instagramon posztolt fotói azóta bejárták a világot.

Egy genetikai mutáció okozhatja

A rózsaszín ördögráját az ausztrál rájakutató program, a Project Manta szakemberei évek óta tanulmányozzák. A kutatóknak azonban csak a közelmúltban sikerült igazolniuk, hogy az állat színe valódi.

– magyarázta Asia Haines, a projekt kutatója a National Geographic-nak. – Jelenleg úgy gondoljuk, hogy a rózsaszín bőr egy genetikai mutáció eredménye, aminek az oka a színpigmentek, azaz a melaninok termelésében keresendő.

Ezt erősítette meg Solomon David, a lousianai Nicholls State Egyetem vízi ökológusa is, aki szerint a különleges színárnyalatnak köze lehet az eritrizmushoz, tehát a vörös szín túltengéséhez. Ennek a genetikai mutációnak a hatására egyes állatok külseje vöröses vagy rózsaszínes lehet.