Rejtélyes okból tömegével kezdtek gyülekezni a fehér cápák

attentive alertness beauty in nature natural beautiful nature day feeding fierce fish freedom full length GREEN COLOUR CAST issue ENVIRONMENT environmental issue menacing mouth open facial expression wild wildlife nobody one animal outdoors out predatory
White shark misses a piece of bait and breaks the surface with mouth wide open, Guadalupe Island, Mexico
Vágólapra másolva!
Fehér cápák gyülekeznek Dél-Karolina partjainál, egyelőre szakértők sem tudják megmondani, mi lehet ennek az oka.
Vágólapra másolva!

A cápákat és egyéb tengeri emlősöket monitorozó OCEARCH kutatócsoport a hétvégén tette közzé azt a műholdképet, amin egyértelműen látszik: cápák sokasága jött össze Dél- és Észak-Karolina határának partjainál. Az is megfigyelhető, hogy a partszakasz többi részén egyáltalán nincs mozgás, a cápaaktivitás csak ezt az egy régiót érinti.

Február 12-én legkevesebb 16 jeladóval ellátott cápa cirkált Dél- és Észak-Karolinánál, közöttük a legnagyobb megjelölt példány testhossza elérte a 4,35 métert. Érdemes megjegyezni, hogy egyes esetekben a jeladók csak késve küldik az adatokat a kutatóknak, ennek ellenére az esemény meglepőnek számít.

Forrás: OCEARCH

Mi lehet a gyülekezés oka?

A nagy fehér cápák a világ számos részén megtalálhatók, többek között felbukkannak az Egyesült Államok, Dél-Afrika, Japán, Chile környékén és a Földközi-tengerben. Magányos életmódot folytatnak, nem kizárt ugyanakkor, hogy alkalmanként nagyobb csoportokba gyűlnek, főleg akkor, ha tápanyagban gazdag prédák úszkálnak a közelben.

Fontos szempont, hogy az érintett térségben számos védett hajóroncs található, amiknek a környékét tilos háborgatni. Valószínűleg ez is közrejátszhat abban, hogy több fehér cápa, valamint zsákmányállat fordul meg a területen.