Már a negyedik borja született a keskenyszájú orrszarvú párnak

keskenyszájú orrszarvú
Jamie és Deborah.
Vágólapra másolva!
Már a negyedik borja született a Dvur Králové-i állatkertből 2009-ben Tanzániába telepített keskenyszájú orrszarvúnak - közölte a cseh intézmény kedden.
Vágólapra másolva!

A világ legsikeresebb rinocéroszszaporító központja páratlan sikernek nevezte az orrszarvú-telepítési programot a tanzániai populáció megújítására.
Az októberben született nőstény borjú szüleinek, Jamie-nek és Deborahnak 2011-ben, 2014-ben és 2017-ben született utóda, sőt Jamie-től két másik nőstény is fialt borjat 2016-ban.

Jamie és Deborah. Forrás: http://climbforconservation.org/endangered-rhinos/

"Négy csemete tíz év alatt tiszteletreméltó siker, főként ha figyelembe vesszük azt, hogy egy orrszarvú vemhessége 16 hónapig tart, és a borjaknak az anyával kell maradniuk egy ideig születésük után" - hangoztatta Premysl Rabas, az állatkert igazgatója.

A vadászok a kihalás szélére sodorták az orrszarvúkat

Az állatkertből származó egyedek a kelet-afrikai keskenyszájú orrszavú alfajhoz tartoznak, amely a kihalás szélén áll. A cseh állatkert 2009 óta négy ilyen orrszavút küldött Tanzániába. Egy nőstény 2017-ben, egy évvel megérkezése után elpusztult egy sérülés következtében.

Jamie és Deborah borja, a miniszterelnök felesége után elnevezett Tunu. Forrás: http://www.georgeadamson.org/news/article.1362?category=161

A keskenyszájú orrszavúk ősei az 1960-as években és az 1970-es évek elején érkeztek Afrikából a Dvur Králové-i állatkertbe. A Szaharától délre eső afrikai területeken az 1970-es években még 65 ezer keskenyszájú orrszarvú élt.

A korlátlan vadászat és az orvvadászat miatt egyedszámuk

2300-ra csökkent 1993-ra. Az azóta meghozott fajvédelmi intézkedéseknek köszönhetően a populáció mára már több mint ötezerre rúg. A kelet-afrikai keskenyszájú orrszavúk egyedszáma azonban csupán 900.

(Forrás: MTI)