Ez a farkas több mint 14 ezer kilométert vándorolt a szerelemért

szürke farkas
Az egyed volt a negyedik, amelyről bebizonyosodott, hogy időnként Kaliforniában is megfordul
Vágólapra másolva!
Egy három-négy éves szürke farkas nőstény valamivel több mint tizennégyezer kilométert tett meg Oregontól Kaliforniáig, hogy társat találjon. Az állatra 2017 októberében nyomkövető nyakörv került, ezért a kutatók részletesen tudták elemezni a mozgását.
Vágólapra másolva!

Tizennégyezer kilométert tett meg

A fiatal nőstény szürke farkas 2016-ban született az oregoni Rogue falkában egy olyan hím kölykeként, amely 2011-ben elsőként lépte Kalifornia állam határait, amióta 1920-ben kiirtották a környékről a farkasokat. Az állatra 2017 októberében tettek nyomkövető nyakörvet a kutatók és az OR-54 jelet kapta.

A nőstény 2018-ban elhagyta a falkáját, átkelt az államhatáron, eljutott Siskiyou megyébe, majd ideje nagy részét Kaliforniában töltötte.

Bejárta az állam északkeleti területeinek nagy részét, 2019 szeptemberében pedig még Nevadában is megfordult. Naponta mintegy húsz kilométert tett meg és kétszer visszatért a családja falkájához. Végül két év alatt valamivel több mint tizennégyezer kilométert vándorolt.

A nőstény két év alatt tizennégyezer kilométert tett meg Forrás: Dept. of Fish and Game

– mondta Amaroq Weiss, a biológiai sokféleséggel foglalkozó non-profit központ (Center for Biological Diversity) biológusa a The Guardian-nek. – Amikor az állat eléri a másfél-kettő éves kort, új társat vagy falkát keres.

Az OR-54 útja sok más farkashoz hasonlóan délre vezetett és útközben vizeletnyomokat hagyott, amiket később ellenőrzött. Társat azonban soha nem talált, ugyanis a héten Shasta megyében találtak rá a mindössze három éves nőstény tetemére.

Egy farkas kilövéséért börtönbüntetés járhat

A hatóságok egyelőre még vizsgálják, hogy mi okozhatta nőstény halálát. A szürke farkast a védett állatokra vonatkozó szövetségi törvény és a kaliforniai veszélyeztett állatokról szóló jogszabályok is védik, egy példány kilövése akár bűncselekménynek is minősülhet, amiért börtönbüntetés járhat.

Az egyed volt a negyedik, amelyről bebizonyosodott, hogy időnként Kaliforniában is megfordul Forrás: California Wolf Watch

– mutatott rá Amaroq Weiss. – Vadászat közben kaphatott halálos sebet, elüthette egy autó vagy egy orvvadász is lelőhette.

Weiss szerint a jeladós nyakörvek információi alapján nagyon valószínű, hogy az OR-54-hez hasonlóan a szürke farkasok nagyobb populációja vándorol dél felé. Hangsúlyozta, hogy az állat halála csak egy újabb eset, amely rávilágít a veszélyeztetett státuszú farkasok fokozott jogi védelmének fontosságára, különösen a fejlődésük korai szakaszában.