11 embert fertőzhetett meg koronavírussal egy brit férfi

koronavírus MERS virus infection of lungs, conceptual illustration artwork ATTACK BIOLOGY capsid close up common COLD condition corona VIRUS corona-virus coronavirus DISEASE disorder healthcare human infection medical
MERS virus infection of lungs, conceptual illustration. MERS (Middle East respiratory syndrome) is a viral respiratory illness caused by the MERS-associated coronavirus (MERS-CoV). Formerly known as novel coronavirus, MERS was first identified in Saudi Arabia in 2012. Most people infected with MERS develop severe acute respiratory illness with symptoms of fever, cough, and shortness of breath.
Vágólapra másolva!
A brit férfi egy üzleti úton kapta el a koronavírust, és tudtán kívül közel egy tucat embert megfertőzött vele – írja a Live Science tudományos portál a Guardianra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az ötvenes éveiben járó férfi egy üzleti konferencián vett részt január 20-22. között Szingapúrban. A közel 100 meghívott között egy vuhani vendég is szerepelt, azt valószínűsítik, ő fertőzhetett.

A férfi nem tudta, hogy megkapta a koronavírust, ezért Szingapúrból egy francia síközpontba repült, ahol családjával együtt január 24-28. között tartózkodott. Vélhetően itt fertőzte meg azt a 11 embert, akiknek a szervezetében később Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Spanyolországban mutatták ki a koronavírust.

Mivel a brit férfi ilyen sok embert betegített meg, szuperterjesztőnek számít. Korábbi tanulmányok megállapították, hogy a koronavírusos betegek átlagosan 2 embernek adják át a betegséget.

Az érintett férfit jelenleg egy londoni kórházban kezelik. A hatóságok most igyekeznek felderíteni, kikkel léphetett kapcsolatba az elmúlt időszakban.