Kétszer annyi esőerdőt vágtak ki januárban Brazíliában, mint tavaly

erdőirtás
Kiírtott erdő helyszíne az Amazonas esőerdejében Porto Velho város közelében szeptemberben.
Vágólapra másolva!
Kétszer annyi esőerdőt vágtak ki januárban Brazíliában, mint egy évvel korábban. Az év első hónapjában 284 négyzetkilométernyi erdő tűnt el a fakitermelés miatt a brazíliai Amazonasz-vidéken.
Vágólapra másolva!

Ez az előző év azonos időszakának kétszerese, és az elmúlt öt évben nem volt ilyen magas a januári érték - közölte a brazil űrkutatási hivatal (Inpe).
A fakitermelés az évnek ebben az időszakában általában lelassul, mivel az esős évszak miatt nehezebben érhetők el ezek a területek. Ahelyett azonban, hogy a kitermelés mértéke az elmúlt évekhez hasonló szintre süllyedt volna, továbbra is nagy mértékű maradt - írja a BBC.com.
Az Inpe műholdfelvételek kiértékelésével gyűjt adatokat az erdőirtásról. Ezek segítségével valós időben követi az erdők változását.

Kiírtott erdő helyszíne az Amazonas esőerdejében Porto Velho város közelében szeptemberben. Forrás: https://www.bbc.com/news/world-latin-america-51425408

A számok arról is felvilágosítással szolgálhatnak, hogyan változik az év során - augusztustól júliusig a hivatalos fakitermelés mértéke.

A 2018-2019-es szezonban az Inpe szerint 9763 négyzetkilométernyi erdőt pusztítottak el. Ez 42 százalékkal volt nagyobb az Inpe korábbi adatai alapján jósolt mértéknél. Ennek alapján az amazóniai fakitermelés mértéke 2020-ban tovább fog emelkedni.


Az erőteljes növekedés Jair Bolsonaro brazil elnök 2019-es hivatalba lépésével esett egybe. A klímaszkeptikus elnök enyhítette az Amazónia természeti kincseinek kiaknázására vonatkozó szabályozásokat.
(Forrás: MTI)