A természeti csapások kezelésében is segíthet Irán legújabb műholdja

Zafar
A Zafar nevű műhold néhány órán belül Föld körüli pályára áll
Vágólapra másolva!
Irán újabb műholdat bocsát fel a világűrbe vasárnap - közölte Mohammad Dzsavád Azari-Dzsahromi iráni kommunikációs miniszter. A Zafar nevű műhold néhány órán belül Föld körüli pályára áll - idézte a tárcavezetőt az IRIB iráni hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Irán újabb műholdat bocsát fel a világűrbe, ám az Egyesült Államok aggódik, hogy azok a nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták, amelyekkel Irán szatelliteket bocsát fel, nukleáris töltetekkel felszerelve háborús célokat szolgálhatnak. Teherán szerint fejlesztései békés szándékúak, és sohasem törekedett atomfegyver előállítására.

Irán szombaton még azt állította, hogy

elhalasztotta a „Zafar" (magyarul „Diadal") nevű műhold pályájának küldését, azzal érvelve, hogy "nem áldozza fel a pontosságot a sebességért".

Morteza Barari, az iráni Űrügynökség vezetője szerint azonban a műholdnak és a hordozójának nincsenek műszaki problémái, ezért hamarosan pályára állítják.

A Zafar nevű műhold néhány órán belül Föld körüli pályára áll Forrás: Islamic News Agency

A Zafar egy megfigyelő műhold; az általa visszaküldött, nagy felbontású képeket új olajlelőhelyek felkutatására használnák, és az adatok segíthetnek majd a bányászatban, az erdőgazdálkodásban, a sós és lúgos területek azonosításában, a növényi betegségek és a kártevők felkutatásában, valamint a természeti csapások hathatósabb kezelésében.

A műhold élettartama várhatóan egy év és hat hónap lesz, amely a rögzített képeket a földi állomásokra továbbítja. Irán 2009-ben állította Föld körüli pályára első (Omid) műholdját, amelyet 2011-ben és 2012-ben újabbak követtek.

(MTI, Origó)