Titokzatos alakot rejtett el Leonardo da Vinci az egyik festményén

A szikla szűze
Leonardo da Vinci híres műve, A szikla szűze alatt egy másik kép bújik meg
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, Leonardo da Vinci híres középkori festménye egy másik képet is rejt a felszín alatt: egy szárnyas Jézus alakot. A titokzatos „második alkotást" egy közelmúltban végzett röntgenvizsgálat tárta fel.
Vágólapra másolva!

Tűt kerestek a szénakazalban

Több jel is utalt arra, hogy Leonardo da Vinci egyik híres alkotása, A sziklák szűze alatt egy másik festmény rejtőzik. A rejtett mestermű olyan, korábbi vázlatokat tartalmaz, amelyeket a híres itáliai polihisztor egyfajta előkészítő rajzként készíthetett a 15. században.

A festményen végzett makro röntgen-fluoreszcencia (MA-XRF) analízis, valamint az adatok értelmezésére szolgáló új algoritmus egy eddig láthatatlan Jézus alak fejét és szárnyait fedte fel.

Leonardo da Vinci híres műve, A szikla szűze alatt egy másik kép bújik meg Forrás: National Gallery, London

– mondta Pier Luigi Dragotti, a londoni Imperial College Elektromos és Elektronikus Műszaki Tanszékének professzora a LiveScience online tudományos portálnak. – Végül felemelő volt látni, amikor végül a szárnyak és a fej is egyértelműen kirajzolódott.

A kutatók a MA-XRF eljárással különálló kémiai elemeket kerestek a festményen; ezt a módszert több mint egy évtizede használják régi festmények tanulmányozására. Az analízis végül rejtett vázlatok mintázatait segített azonosítani.

Egy másik alkotás bújt meg a kép alatt

A sziklák szűze Leonardo da Vinci egyik ikonikus festménye, amely csak öt évszázaddal a halála után került nyilvánosságra. A reneszánsz mester a kezdetleges festményre végül egy másik réteget is felvitt, így az alsó kép csak a röntgen segítségével észlelhető.

A másik vázlat egyértelműnek látszik Leonardo festményén Forrás: National Gallery, London

– magyarázta Catherine Higgitt, a londoni Nemzeti Galéria kutatója. – Egyértelműen azonban csak a röntgenelemezés és az új algoritmusok mutathatták meg, hogy a látható kép alatt egy másik alkotás bújik meg.

Az azonban egyelőre rejtély, hogy Leonardo da Vinci miért festett egy másik művet az eredeti vázlatra.

Annyi bizonyos, hogy nem csupán „A sziklák szűze" esetében tette ezt meg: alig egy hónapja a Newcastle-i Northumbria Egyetem csapata kimutatta, hogy a Keresztelő János lefejezését ábrázoló festmény alatt egy Jézus születését megörökítő, jellegzetes jelenet bújik meg.