Őrizni fogják az ausztrál tűzvészben odaveszett növények magjait

tűz, Ausztrália
Bushfires burn near the town of Bumbalong south of Canberra on February 1, 2020. - Authorities in Canberra on January 31, 2020 declared the first state of emergency in almost two decades as a bushfire bore down on the Australian capital. (Photo by PETER PARKS / AFP)
Vágólapra másolva!
A londoni Kew Gardens segít az ausztrál bozóttüzekben elpusztult növények és fák magjainak megőrzésében, későbbi pótlásában.
Vágólapra másolva!

A királyi botanikuskert felajánlotta segítségét a növények magjainak begyűjtésében és a ritkaságok tárolásában. A magokat a világ legnagyobb magbankjában, a Millenniumi Magbankban (MSB) helyezik biztonságba.

A magbankban 190 ország 2,3 millió magját őrzik biztonságos és ellenőrzött környezetben, föld alatti tárolókban. A magokból a következő években növények új nemzedékeit lehet majd ültetni.

A bankban jelenleg 41 ezer különböző faj magjait őrzik.

Az ausztráliai magok begyűjtésben a Kew tudósai együttműködnek helyi kollégáikkal a kontinens biodiverzitásának megőrzése érdekében.

A Kew 2000 óta működik együtt ausztrál magbankokkal, rendelkezésre bocsátja szakértelmét a magok begyűjtésében, megőrzésében és annak biztosításában, hogy a ritka, illetve veszélyeztetett fajok fennmaradjanak. Mindeddig a helyi magbankokban őrzött 8900 ausztrál növényfaj 12 450 magját sikerült duplikálva a Kew MSB magbankjában is megőrizni.

Kedden "fekete nyárnak" nevezte Scott Morrison ausztrál miniszterelnök a parlamentben a szeptember óta tartó, immár több mint 30 halálos áldozatot követelő tűzvészek időszakát. Az országban több mint 12 millió hektárt emésztettek fel a lángok, és csaknem egymillió állat pusztult el.

(MTI/Reuters)