Közel tízezer éves, súlyosan deformált koponyára bukkantak Mexikóban

Ő lehetett Amerika egyik legkorábbi lakosa
Vágólapra másolva!
Barlangi búvárok egy deformált koponyájú nő félelmetes víz alatti sírjára bukkantak a Yucatán-félszigeten. A legalább 9 900 éves asszony lehet a mai Mexikó egyik legkorábbi, ismert lakosa.
Vágólapra másolva!

Kemény tárggyal sújtottak a fejére

A nő koponyáján a kutatók három, különféle sérülést találtak, ami arra utal, hogy élete erőszakos halállal végződött. Ezek közül az egyik azt jelzi, hogy egy kemény tárggyal sújtottak le rá, ami betörte a koponya csontjait. Emellett a csontot kráterszerű deformitások is borítják, amelyek a szakemberek szerint a szifilisz baktérium pusztítására utalnak. Nem találták a sebek gyógyulásának nyomait sem rajta.

A víz alatti felmérést Jerónimo Avilés, barlangkutató vezette Forrás: Eugenio Acevez

– mutatott rá Samuel Rennie, kriminalisztikai antropológus, a PLOS One tudományos lapban publikált tanulmány egyik vezető szerzője. – A nőt talán nem csak bántalmazták, hanem súlyos csontritkulása is volt vagy a csontot körülvevő kötőszövet gyulladásától szenvedett.

Hozzátette: még az is lehetséges, hogy „ezeket a koponya deformációkat a barlangi erózió tovább fokozta".

Sorsára hagyhatták

Az emberi maradványokra még 2016 szeptemberében bukkant Vicente Fito és Ivan Hernández barlangkutató. A rejtélyes csontváz elemzésével egy nemzetközi csapatot bíztak meg, akik azóta kiderítették, hogy a 9 900 éve élt nő körülbelül 164 centiméter magas lehetett és harminc éves korában érte a halál.

Ő lehetett Amerika egyik legkorábbi lakosa Forrás: W. Stinnesbeck

– mondta Wolfgang Stinnesbeck, a németországi Heidelbergi Egyetem Földtudományi Intézetének biosztratigráfia és őskörnyezettan professzora, a kutatás vezetője a LiveScience tudományos online portálnak. – A koponyán látható traumák és kóros elváltozások miatt azt a forgatókönyvet valószínűsíthetjük, miszerint az amúgy is beteg nőt a barlangban megölték és a sorsára hagyták.

A jövőben a kutatók azt tervezik, hogy koponyát CT vizsgálatnak vetik alá, amely segíthet diagnosztizálni ezeket a furcsa elváltozásokat és traumákat.