Újra teljesen egészségesek a párizsi Notre Dame méhkolóniái

Notre Dame, méh
Sibyle Moulin méhész ellenőrzi a kaptárakat
Vágólapra másolva!
Majdnem tíz hónappal a párizsi katedrálist elpusztító tűzvész után a Notre Dame méhkolóniái egészségesebbek, mint valaha. Már maga a kaptárak megmenekülése is felért egy csodával, ám Sibyle Moulin méhész szerint a rovarok épp úgy készen állnak a méz előállítására, mint minden évben, amióta 2013 óta a székesegyház tetején élnek.
Vágólapra másolva!

Egészségesebbek, mint valaha

A párizsi Notre Dame környéke a tavaly áprilisban pusztító tűzvész óta le van zárva, ám ha tüzetesen megfigyeljük az épületet, apró mozgásra lehetünk figyelmesek magasan az elfeketedett szerkezetek környékén. A Notre-Dame székesegyházban még 2013-ban helyeztek el három kaptárat: mindhármat az első emeleten, a sekrestye fölötti tetőszerkezetben, közvetlenül a rózsaablakok alatt.

Valamennyi kaptárban 50-60 ezer méh lakott.

Így amikor a tavalyi tűz átterjedt a katedrálisra, a méhészek jogosan tartottak attól, hogy a méhek elpusztultak. A félelmeik azonban szerencsére nem igazolódtak be.

A méhek az oltás után is ki- és berepültek a székesegyházban elhelyezett kaptáraikba Forrás: GERARD HARTEN

– mondta el a The Guardian kérdésére Sibyle Moulin méhész, aki a kaptárakat gondozza. – Egyáltalán nincs velük semmi baj, a méhek viselkedése is teljesen normális.

Ellenőrzésüket nehezíti, hogy a kaptárak helyszínére való belépés egyelőre csak igencsak korlátozott körülmények között lehetséges, miután a súlyosan megrongálódott, 13. századi kőszerkezet továbbra is instabil.

Túlélték a pokoli hőséget is

A méhészek szerint valóságos csoda, hogy a méhek túlélték az órákon át tomboló tűzvészt. Úgy gondolják, hogy a kaptárakat valószínűleg nem érhették el a lángok, amelyeket körülbelül 30 méterre helyeztek el a főtető alatt, ahol a tűz elterjed.

Kezdetben azonban attól is tartottak, hogy nem csak a körülbelül 800 Celsius fokos hőmérséklet, hanem a mérgező füst is károsíthatta a rovarokat. A több hetes megfigyelés azonban bebizonyította, hogy a kolóniák nem csak túlélték a pusztítást, hanem épek és egészségesek.

Bár a füst biztosan elöntötte a kaptárakat, de szerencsére ez nem befolyásolta a kis pollinátorok túlélési esélyeit, hiszen a méheknek nincsen tüdejük Forrás: GERARD HARTEN

– mutatott rá Sibyle Moulin. – Akkor már szinte biztosak voltunk abban, hogy jól vannak.

Sibyle Moulin méhész ellenőrzi a kaptárakat Forrás: Dmitry Kostyukov/The New York Times/eyevine

A méhész három hónappal a tragédia után, júliusban már 66 kilogramm mézet vett ki a három kaptárból. A biztonsági előírásoknak megfelelően az ezekből vett mintákat az egyik kanadai laboratóriumba küldték vizsgálat céljából. Ez megerősítette, hogy mind a méz, mind az azt előállító méhek teljesen egészségesek.