Kevesebb klímakárosító fluorgázt fog használni az Európai Unió

klímaváltozás
Vágólapra másolva!
Kevesebb klímakárosító fluorgázt fog előállítani és használni az Európai Unió, amely jó úton van afelé, hogy teljesen felhagyjon a gázok használatával - közölte az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) a héten Koppenhágában.
Vágólapra másolva!

A fluor az egyik fő felelőse az ózonpajzs megrongálódásának

A fluorgázok szintetikus kemikáliák, amelyeket többek között a hűtőszekrényekben és a klímaberendezésekben használnak. Jelentősen hozzájárulnak az ember által előidézett klímaváltozáshoz, ezért használatuk csökkentése az unió emissziókorlátozást célzó stratégiájának egyik központi része.

Forrás: AFP/Pedro Armestre

1995-ben a kémiai Nobel-díjat Paul Crutzen meteorológus, Mario Molina és f. Sherwood Rowland amerikai egyetemi tanárok kapták megosztva

a légköri ózon keletkezésének és bomlásának vizsgálatában elért eredményikért.

Megállapították például, hogy a klór, a fluor és a bróm a légkörbe kerülve károsítják az ózonréteget.

Paul Crutzen kémiai Nobel-díjas meteorológus Forrás: European Parliment

A fluor gázokat - elsősorban fluorozott szénhidrogéneket - az ózont károsító - elsősorban a hűtőszekrényekben, aeroszolos palackokban használt - klórozott, fluorozott szénhidrogének helyettesítésére használják -, melyek azonban erős üvegházhatású gázok.

Már évek óta egyre kevesebb fluor-szénhidrogén kerül forgalomba

2018 sorozatban a harmadik év volt az unióban, amikor az engedélyezettnél kevesebb fluor-szénhidrogén került a piacra - közölte a szervezet. Ezekből a gázokból ebben az évben az EU 46 százalékkal kevesebbet használt el, mint amennyi a 2019-re előírt limit.

A szén-dioxid és más üvegházgázok kibocsátása a 19. század közepétől 1 Celsius fokkal emelte meg a globális átlaghőmérsékletet Forrás: AFP

A fluorozott üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke az Európai Unióban 15 évnyi töretlen emelkedés után

2015-ben visszaesett, és 2017-ben két százalékkal csökkent.

Egy EU-direktíva azt tűzte ki célul, hogy a fluorgázok emisszióját 2030-ig a 2014-es évhez képest kétharmadával csökkenti. A termelőknek és az importőröknek be kell tartaniuk az éves kvótákat, különben büntetésre kell számítaniuk.

(Forrás: MTI)