Elképesztő, ahogyan ez a négy műlábbal élő orosz macska játszik

Dymka
Dymka ma már boldogan játszik
Vágólapra másolva!
Bár mind a négy mancsa, a fülei és a farka is lefagyott a szerencsétlenül járt orosz macskának, az orvostudománynak köszönhetően újra szalad és játszik. Dymka állatorvosa mérnökökkel és kutatókkal együttműködve bionikus protézis lábakat, titán mancsokat adott az állatnak.
Vágólapra másolva!

Mind a négy lába el volt fagyva

A négyéves Dymkára (oroszul „köd") még 2018 decemberében talált rá egy autós a szibériai Novokuznetsk településen. A macska a hóban feküdt és mind a négy lába el volt fagyva, ami nem ritka az állatoknál Szibériában. A sofőr a novoszibirski állatklinikára vitte.

Dymka ma már boldogan játszik Forrás: Kirill Kukhmar/TASS

– mondta Szergej Gorshkov állatorvos a The Moscow Times lapnak. – A kegyetlen szibériai tél miatt ez egyáltalán nem számít egyedi esetnek: hetente legalább öt-hét macskát kezelünk a lábuk, a fülük és az orruk fagyási sérülései miatt.

Fagyáskor a test a hideg ellen nem kellően védett részei jól körülhatárolt területen túlhűlnek, és a szövetek kisebb-nagyobb mértékben károsodnak. Sok tekintetben hasonló az égési sérülésekhez. Súlyossága függ a sérülést okozó hőmérséklettől, valamint attól, mennyi ideig hatott a hideg az érintett szövetekre. A legrosszabb esetben a szövetek teljesen elhalnak, ami amputációt igényel.

Hét hónap alatt teljesen felgyógyult

Dymkára azonban felfigyeltek az orvosok és a Tomszki Politechnikai Egyetem (TPU) kutatóival közösen fejlesztettek ki számára egy különleges eszközt: a macskát bionikus lábprotézissel és titániummancsokkkal látták el.

A művégtagokat háromdimenziós (3D) nyomtatóval készítették, és speciális, kalcium-foszfát tartalmú bevonattal látták el, hogy az biztosan kapcsolódni tudjon az állat testéhez.

A kutatók minimalizálták a fertőzés és az implantátum kilökődésének kockázatát is. Dymka „új lábai", a végét textúrált, puha „műmancsokkal" látták el. Az állat 2019 júliusában először az első, majd néhány hét múlva a hátsó lábaira kapta meg az implantátumokat.

Dymka hét hónappal később már teljesen felgyógyult. A kutatók most egy videóban mutatták meg csodálatos felépülésének történetét, amelyben a cica nyújtózkodik, sétál, szalad, játszik és láthatóan jól érzi magát.

Ezzel ő a világon a második állat, amelynek mind a négy lábát bionikus protézissel helyettesítették. Az első „műmancsokat" egy Ryzhik nevű hím macska kapta még 2016-ban.