Kevesebb orrszarvút öltek meg tavaly Dél-Afrikában

keskenyszájú orrszarvú
A keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis) ma már kritikusan veszélyeztetett faj.
Vágólapra másolva!
Tavaly 594 orrszarvút öltek meg a tülkeikért a vadorzók a Dél-afrikai Köztársaságban, 23 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az elpusztított állatok száma már az ötödik egymást követő évben csökken - jelentette be hétfőn az ország környezetvédelmi, erdészeti és halászati minisztériuma.
Vágólapra másolva!

2014-ben érte el csúcspontját az orrszarvúak illegális vadászata

A vadorzás 2014-ben érte el csúcspontját, amikor is 1215 orrszarvút öltek meg. Azóta évről évre csökken az elejtett rinocéroszok száma Dél-Afrikában, ahol a világ orrszarvúállományának 80 százaléka él.

Keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis) nőstény és kicsinye Forrás: Origo

Az eredményt Barbara Creecy környezetvédelmi miniszter különböző vadvédelmi intézkedések együttes hatásának tulajdonítja.

"A vadorzás elmúlt öt évben történt csökkenése azon férfiak és nők áldozatos munkájának köszönhető, akik nap mint nap kockára teszik életüket az orrszarvúak védelmében, gyakran közvetlen kapcsolatba kerülve könyörtelen orvvadászokkal" - hangsúlyozta a miniszter.

Déli szélesszájú orrszarvú Ceratotherium simum simum) borja Forrás: http://wwf.panda.org/knowledge_hub/endangered_species/rhinoceros/african_rhinos/white_rhinoceros/

A múlt évben elveszített orrszarvúak többségét - 327-et - a híres Kruger Nemzeti Parkban vagy annak közvetlen környezetében ölték meg a vadorzók.

Egyre több vadorzó kerül lakat alá

Csak ebben a nemzeti parkban 178 feltételezett vadorzót fogtak el, országszerte pedig 332 embert tartóztattak le az illegális vadászattal vagy kereskedelemmel összefüggésben.

A keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis) ma már kritikusan veszélyeztetett faj. Forrás: Wikimedia Commons

A feketepiacon 55 ezer eurót (18,5 millió forint) is megadnak az orrszarvútülök kilójáért. A Traffic nemzetközi természetvédelmi szervezet szerint kínai eredetű bűnszövetkezetek alakítják át gyönggyé, karpereccé vagy porrá, hogy elkerüljék a lefülelést a tülkök külföldre csempészésekor.

(Forrás: MTI)