Ritka delfinfajokat is fenyeget a Nagy-korallzátony szennyezettsége

Ausztráliai delfin
Ausztráliai delfin (Orcaella heinsohni).
Vágólapra másolva!
Ritka delfinfajokat is fenyeget a Nagy-korallzátony szennyezettsége - állapították meg ausztrál tudósok.
Vágólapra másolva!

A vizek szennyezettsége a delfineket is veszélyezteti

A Flinders Egyetem tanulmánya szerint a Queensland állambeli púposhátú delfineket és a Fitroy-folyóban élő delfineket különösen érinti a vizek veszélyes mértékű szennyezettsége.
A szakértők szerint 2009 és 2010, valamint a 2014 és 2016 közötti időszakban kétszeresére, illetve

hétszeresére emelkedett a ritka delfinek bőrében és zsírjában talált szennyezőanyagok mennyisége.

A megvizsgált delfinek több mint kétharmadában halmozódott fel a hosszú távú túlélésük szempontjából veszélyesnek minősített mérték felett szennyezőanyag. Az értékek növekedése összefüggésbe hozható azzal, hogy a delfinek táplálékát jelentő, a Nagy-korallzátonynál élő zsákmányállatokban megemelkedett a szárazföldről származó szennyezőanyagok mennyisége.

Ausztráliai delfin (Orcaella heinsohni). Forrás: https://phys.org/news/2020-01-great-barrier-reef-pollution-threatens.html

Az így vizsgált anyagok között vannak hajózásból, hulladéklerakókból, városfejlesztésből, szennyvíztisztítókból, szénbányászatból és erőművekből származó szennyezőanyagok is.

Folyamatosan romlik a vízminőség

"A magas szintű szennyezettség hozzáadódik az ezeket a sebezhető delfinfajokat már most is fenyegető tényezőkhöz, mint amilyen

a klímaváltozás, a partvidékek fejlesztése, a víz alatti zaj és a járművek által keltett zavar, a halászhálók, valamint a zsákmányállatok megfogyatkozása"

- mondta Guido J. Parra, a Flinder Egyetem tudósa.
Ezeknek a veszélyes szennyezőanyagoknak a felhalmozódása a populáció csökkenéséhez vezethet, ami hatással lehet a teljes queenslandi delfinpopuláció hosszú távú túlélésére.

Ausztráliai púposhátú delfin (Sousa sahulensis) az Észal-Queensland közelében. Észak-Ausztrália és Dél Új-Guinea parti vizeinek endemikus faja. Forrás: https://news.flinders.edu.au/blog/2018/03/02/world-wildlife-day-remember-humpback-dolphin/

A kutatás arra is rávilágított, hogy a korallzátonyon átáramló víz rossz minőségű, azt tovább ronthatják a Queensland partjainál jelenleg folyó kikötő- és bányászati fejlesztések.
(Forrás: MTI)