Két éven keresztül volt a közönség kedvence a világ első unikornisa

unikornis, egyszarvú
Oberon Zell és felesége Morning Glory 1980-ban az első "unikornisukkal"
Vágólapra másolva!
Nem is olyan régen, a 20. század végén még egyszarvúak sétáltak a Földön. Ez a kijelentés első hallásra talán furcsának tűnhet, ám a Ringling Fivérek és a Barnum & Bailey cirkuszában nem ismerték a lehetetlen fogalmát. Az első „élő unikornis" 1984-ben debütált, és az első pillanattól kezdve elkápráztatta a közönséget. Lancelot a Madison Square Gardenen virágszirmok és a táncosok közepette vonult be a színpadra. De vajon tényleg valódi egyszarvú lehetett a mitikus állat?
Vágólapra másolva!

"Nem mindennek van értelme, gyökere a valóságban, amit ki tudunk mondani. Beszélhetnék egyszarvúakról is, pedig nem is léteznek."
(Feldmár András)

Több ezer éve jelen van az irodalomban

Amikor az unikornis vagy magyarul egyszarvú szóba kerül, általában egy gyönyörű, fehér lóra gondolunk, amelynek homlokát hosszú, csavart szarv díszíti. Bár jelenleg ez a legelterjedtebb kép az állatról, mégis minden korban másként ábrázolták. Egy középkori unikornisnak például vörös lófeje, fehér lóteste, őzlába és oroszlánfarka volt, miközben a 12. századtól pedig Skócia nemzeti állataként tisztelték.

Az egyszarvú a közkeletű értelmezés szerint az ártatlanság szimbóluma: lehet ló, de más esetekben akár egy kecske is;

a lényeg, hogy egyetlen, csavart szarv nőjön a homlokán. Az unikornisok már több ezer éve vannak jelen az irodalomban, vagy a művészeti ábrázolásokon. Afrika belsejében egyszarvút ábrázoló sziklarajzokat is találtak, de alakja a 18. századtól gyakran megjelent a patikák ajtaján is.

Az unikornisok leginkább elterjedt ábrázolása Forrás: Wikimedia Commons

A görög mitológia szerint maga Zeusz is egy csavart szarvú, hófehér lóval udvarolt Hérának, aki az unikornist később Pallasz Athénének adta.

Az olümposzi főisten, Zeusz a görög mitológia egyik kulcsfigurája Forrás: YouTube

Egy másik legenda szerint az állat „nem akart Noé bárkáján a többi mezei állattal vegyülni", ezért ragadta el az özönvíz, de nem pusztult el.

Az ókori hiedelmek szerint az unikornis szarva minden méreggel szemben hatásos,

a középkorban pedig minden uralkodó birtokolt legalább egy szarvat. Azt tartották róla, hogy aki ebből a szarvból készült pohárból iszik, az nem lesz beteg, valamint ha a szarvat porrá őrlik, akkor az minden mérget semlegesít.

Raffaelo festménye: Hölgy unikornissal Forrás: Wikimedia Commons

A királyok birtokába azonban legtöbbször rinocérosz szarv vagy egy narvál agyara került, ez utóbbit többnyire a vikingek adták el nekik igen magas áron, időnként egy pompás kastély értékének megfelelő összegért. A 15-16. században III. Pál pápa állítólag nem kevesebb, mint 12 ezer aranyat fizetett egy „unikornis" állítólagos szarváért.

Felbecsülhetetlen az értéke

A mitikus történelmi háttér miatt nem csoda, hogy óriási érdeklődés fogadta az első, „igazi" unikornis érkezését.

Az emberek nagyon is szerették volna elhinni, hogy valóságos,

ám többen kétkedtek valódiságában. Elindultak a találgatások: műtéttel manipulált haszonállatról van-e szó, esetleg valamilyen átverésről, vagy tényleg egy igazi csodáról?

Az unikornisok minden évszázadban megjelentek a művészi ábrázolásokon Forrás: © Alinari Archives/CORBIS/© Corbis. All Rights Reserved./Mauro Magliani

– mondta Allen Bloom, a világ egyik leghíresebb cirkuszának, a Ringling Fivéreknek az alelnöke, aki 1984-ben biztosított mindenkit, hogy az állat valódi. – A hím állat körülbelül öt éves, de az is meglehet, hogy jóval több.

Az első "valódi" unikornis nagyon hasonlít egy kecskére Forrás: Pinterest

Ez az egyszarvú azonban nem egy gyönyörű fehér ló, hanem egy körülbelül egy méter magas angóra kecske képében jelent meg, a homlokán az unikornisok jellegzetesen csavart szarvával. A dolgot tovább bonyolította, hogy az állat tényleg valódinak tűnt.

A szintén mitikus kerekasztali lovag után a Lancelot nevet kapta, és „Lancelot, az élő unikornis" szlogennel reklámozták.

Erre a népszerűsítő kampányra azonban szinte semmi szükség sem volt: hétről-hétre látogatók ezrei voltak kíváncsiak a varázslatos lényre. A cirkusz soha nem adott el annyi jegyet az előadásaira, mint ezekben az években.

A szarv az állat koponyájának szerves része

A Ringling Fivérek azonban naponta küzdöttek a hitetlenkedőkkel, támadták őket a sajtó képviselői és az állatjogi szervezetek, tüntetéseket szerveztek ellenük és folyamatosan kérdésekkel bombázták őket. Végül úgy döntöttek, hogy meghajolnak a kétkedők előtt és nyilvános vizsgálatoknak vetik alá az egyszarvút. Lancelot „csodaszarváról" egy neves radiológus professzor, Dr. Charles Reid készített röntgenfelvételeket.

Lancelot a show szerves részévé vált Forrás: Pinterest

– erősítette meg a cirkusz állítását a szakember, és az ezt bizonyító felvételeket is nyilvánossá tette.

A közvélemény megdöbbent és valódi csodáról beszélt. Ám még mindig akadtak olyanok, akik egyszerűen nem tudtak hinni az unikornis létezésének tényében. Nyomozni kezdtek. Szerződéses okokból Lancelot korábbi tulajdonosának nem volt lehetősége beszélni.

Lancelot a cirkusz plakátjának központi részén kapott helyet Forrás: Pinterest

És bár mindenki láthatta, hogy a lény egyértelműen egy angóra kecske,

a cirkusz elnöke szerint az ezt firtató emberekből „hiányzik a varázslat". Tény, hogy a cirkuszok története során egyetlen más állat sem vonta magára jobban a nyilvánosság érdeklődését, mint az egyszarvúak. De ott maradt a megválaszolatlan kérdés: mégis honnan származhat Lancelot?

A faj továbbfejlesztéseként tekintett rá

Csupán néhány éve került nyilvánosságra, hogy a „varázslat" mögött Oberon Zell kaliforniai természettudós állt, aki gyerekkora óta rajongott Peter S. Beagle fantasy regényíró „Az utolsó unikornis" (The Last Unicorn) című könyvéért. Tudta, hogy az egyszarvúak nem születnek, hanem „készülnek", ezért azt tűzte ki életfeladatának, hogy megpróbáljon létrehozni egy ilyen állatot.

Oberon Zell és felesége Morning Glory 1980-ban az első "unikornisukkal" Forrás: Pinterest

Belemélyedt „az egyszarvú készítés" ősi titkaiba és felfedezte Franklin Dove tudós tanulmányát, aki a kecskék szarvainak ötvözésével kísérletezett az 1930-as években.

– magyarázta Zell, aki manapság egy múzeumot és oktatási központot működtet a kaliforniai Santa Cruzban.

A kecskéket különleges műtéti eljárásnak vetették alá Forrás: Flickr

A beavatkozás nyilvánvalóan a szarvak manipulációjával járt, ami során az egy hetesnél fiatalabb állat szarvkezdeményeit eltávolították, majd egyesítették és egy műtéti eljárással visszahelyezték az állat homlokának a közepére.

Így a kecske egyetlen, „központi" szarvval fejlődött tovább, amely nem implantátum, hanem az állat saját, élő szövete.

Zoll és az egyik unikornisa Forrás: Pinterest

A kritikusok csonkításnak nevezték ezt, Zell azonban a faj továbbfejlesztéseként tekintett rá.

Szerinte ez utóbbira szolgáltatott bizonyítékot Lancelot is, amely egy gyönyörű, viszonylag nyugodt állattá fejlődött. Az állatjogi csoportok aggodalmai ellenére Zell ragaszkodott ahhoz, hogy az 1984-ben szabadalmaztatott műtéti eljárása egyáltalán nem fájdalmas.

Egészséges állatként fejlődött

A varázslóköntösbe öltözött Zell és Lancelot akkoriban számos vásáron jelent meg, televíziós szerepléseket vállalt és fesztiválokon szerepelt. Örömmel fogadták őket az iskolákban és a könyvtárakban, de mélye benyomást tettek Texas állam kormányzójára, Bill Clementsre is, aki 1981-ben kinevezte Lancelotot Texas hivatalos egyszarvújának.

Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus

- az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb utazócirkusz vállalata, amely a Föld legnagyobb showjaként (The Greatest Show on Earth) volt fémjelezve.
- a Ringling testvérek és Barnum & Bailey közös showjaként ismert cirkusz 1919-ben kezdte működését
- 1956 után már nem cirkuszsátorban tartották az előadásokat, hanem sportstadionokban és arénákban léptek fel
- 2017. január 14-én, a Feld Entertainment bejelentette, hogy a csökkenő nézőszám és a magas fenntartási költségek miatt a cirkusz végleg megszűnik

Az igazi áttörést azonban csak 1984-ben érték el, amikor felfigyelt rájuk a Rigling Fivérek cirkusza.

Zoll és a cirkusz négyéves szerződést kötött, amelynek 500 ezer dollár, tehát mai árfolyamon 153,5 millió forint volt az értéke.

Ahogyan az várható volt, „az első élő unikornis" pozitív és negatív értelemben is óriási népszerűséget hozott. A Ringling Fivérek nem győzték hangoztatni, hogy „az állatnak biológiai szempontból nincs problémája, az egyszarvú egészsége és temperamentuma is jó".

Lancelot két év után "vonult nyugdíjba" Forrás: Pinterest

Az unikornis „hisztéria" végül lecsendesedett és a cirkusz két év múlva új szenzációk után nézett.

Lancelot így 1987-ben hazatérhetett „szülőatyjához" és láthatóan nem hiányzott neki a rivaldafény. Zell épített neki egy pajtát, benne egy karosszékkel, amelyet „Unikornis erdőnek" (Fort Unicorn) nevezett el.

Lancelot néhány évvel később, 1991-ben pusztult el. Tizenegy éves volt és összesen 134 fellépésen kápráztatta el a közönséget.