Hazánk is csatlakozik Jane Goodall nemzetközi faültetési akciójához

Jane Goodall
Jane Goodall 5 millió fát ültet az idén az ENSZ Környezetvédelmi Programja keretében.
Vágólapra másolva!
1 billió fa világszerte, ebből 5 millió fát ültetnének a Jane Goodall Intézetek világszerte
Vágólapra másolva!

A magyarországi Jane Goodall Intézet is csatlakozik a szervezet névadójának a napokban, az idei Világgazdasági Fórumon bejelentett nemzetközi faültetési akciójához.

Dr. Jane Goodall előirányozta 5 millió fa ültetését az idei évben

az általa alapított Roots&Shoots ifjúsági programban résztvevő csoportok segítségével, újratelepítés vagy helyreállítás formájában. Az akció kapcsolódik az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) kampányához, melynek célkitűzése az 1 billió, vagyis ezer milliárd fa ültetése az évtized során: 1 Trillion Trees campaign of UNEP.

Jane Goodall 5 millió fát ültet az idén az ENSZ Környezetvédelmi Programja keretében. Forrás: https://news.janegoodall.org/2020/01/22/dr-jane-goodall-commits-to-5-million-trees-in-2020-as-part-of-unep-campaign/#utm_source=rss&utm_medium=rss

A Meteorológiai Világszervezet napokban közzétett jelentése szerint rekordszintűre emelkedett a légköri szén-dioxid-koncentráció 2018-ban annak ellenére, hogy az ENSZ Környezetvédelmi Programjának kimutatásai alapján évente 7,6%-kal lenne szükséges csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ig ahhoz, hogy el lehessen érni a párizsi klímaegyezményben kitűzött célokat.
Az ehhez vezető első és legfontosabb lépésként halaszthatatlan mind a gazdasági tevékenységek, mind életmódunk újradefiniálása, második lépésként pedig a meglévő szennyeződések csökkentése, amelyben a növényzet nagy szerepet játszik.

"Itt az idő, hogy Földünk összes lakója kivegye részét a munkából, és megtegye kötelességét." - Dr. Jane Goodall

"A billió fa ültetése kampány - www.1t.org - olyan innovatív technológiákat kínál, amelyek segítségével a faültetéssel és az erdők helyreállításával foglalkozó több tízezer kisebb és nagyobb csoport összekapcsolódhat világszerte. Ennek a környezetbarát globális közösségnek a létrehozása lehetővé teszi a szükséges finanszírozás előteremtését és a már jól bevált gyakorlatok megosztását is - éppen azokat a sarkalatos eszközöket, amelyekre szükségünk van az 1 billió fa telepítésének tíz év alatt történő megvalósításához.

Büszkén jelenthetem be, hogy a kampányhoz a 60 ország fiataljaival dolgozó Roots&Shoots program keretében csatlakozunk,

amely segítségével 5 millió új fát szeretnénk elültetni idén. Itt az idő, hogy Földü Itt az idő, hogy Földünk összes lakója kivegye részét a munkából, és megtegye kötelességét." - Dr. Jane Goodall, nk összes lakója kivegye részét a munkából, és megtegye kötelességét." - Dr. Jane Goodall, DBE, ENSZ békenagykövet

Jane Goodall. Forrás: https://www.nationalgeographic.org/article/jane-goodall/

A JGI Magyarország márciusban jótékonysági aukció keretében készíti elő a faültetési kampányát. Témái: ember és természet viszonya, az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatása,

a klímaváltozás okozta kihívások és ellentmondások lesznek.

A vendégek 3 fő kategóriában tudnak majd licitálni: képzőművészeti alkotások, design termékek és élmény programok. Az Intézet ezúton várja olyan szakemberek, intézmények, önkormányzatok, gazdák jelentkezését, akik a természetes élőhelyek visszaállításáért és megőrzéséért tennének.

Hazai erdőrészlet. Az európai fafajok 50 %-a számít veszélyeztetettnek Forrás: WWF Magyarország/Gálhidy László

Tegyünk együtt az erdők újjáéledéséért!

Bővebb információ: [email protected]
https://www.youtube.com/watch?v=5eSXpEgQOdU

Kiadó: Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
(Forrás: MTI)