A koronavírus áldozatainak száma meghaladhatja a 40 ezret is

koronavírus
A Kínában felbukkant, tüdőgyulladással járó megbetegedés okozója egy újonnan kimutatott koronavírus, amely – egyéb koronavírusokhoz hasonlóan – légúton, valamint szájon át fertőzhet. Oltóanyag nincs ellene.
Vágólapra másolva!
Drákói intézkedésekkel kell korlátozniuk a kormányoknak a lakosság mozgását, ha meg akarják akadályozni a tüdőgyulladást okozó, Vuhanban felbukkant új koronavírus terjedését - közölték hétfőn hongkongi kutatók, akik matematikai modellek alapján úgy becsülik, hogy a még lapangó megbetegedések száma Kínában meghaladhatja már a 40 ezret.
Vágólapra másolva!

A Hongkongi Egyetem (HKU) tudósai figyelmeztettek a vírus terjedésének gyorsulására. Az egyetem orvosi kara együttműködik az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) a fertőző betegségek kezelésében.
Kínában eddig összesen 2744 megbetegedést és 80 halálesetet erősítettek meg hivatalosan,

a gyanús esetek száma viszont egy nap alatt megduplázódott és megközelítette a hatezret.


"Fel kell készülnünk arra, hogy ez a különös járvány világjárvány lesz" - jelentette ki Gabriel Leung, a HKU kutatócsoportjának vezetője.

A Kínában felbukkant, tüdőgyulladással járó megbetegedés okozója egy újonnan kimutatott koronavírus, amely – egyéb koronavírusokhoz hasonlóan – légúton, valamint szájon át fertőzhet. Oltóanyag nincs ellene. Forrás: https://www.nnk.gov.hu/index.php/aktualitasok/437-tajekoztato-az-uj-koronavirusrol

Ma Hsziao-vej, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vezetője vasárnap közölte, hogy az új vírus lappangási ideje akár két hét is lehet, és a vírus már a tünetek megjelenése előtt is fertőzhet.
A vírus terjedése alapján felállított matematikai modellekből Leung csapata arra a következtetésre jutott, hogy a tényleges fertőzések száma jóval magasabb lehet a hivatalos adatoknál, mert a hatóságok csak a hivatalosan megerősített eseteket tartják nyilván.

A betegek száma naponta a duplázódhat

"A tünetekkel járó, bizonyítható esetek száma szombaton, a holdújév napján 25-26 ezer lehetett" - mondta elméleti görbékre hivatkozva hongkongi sajtótájékoztatóján Leung. A kutató szerint a tünetek nélküli, a lappangás stádiumában lévő megbetegedések száma szombaton megközelíthette a 40 ezret. Leung hozzátette, hogy a fertőzések száma hatnaponta megduplázódhat, várhatóan áprilisban és májusban éri el a csúcspontot azokon a területeken, ahol a járvány már megjelent.

Wuhanban túlzsúfoltak a kórházak. Az 1960-as években azonosított koronavírusok emberi és állati (madarak és emlősök) megbetegedéseket okozhatnak. Közéjük tartozik a súlyos, heveny légzőszervi tünetegyüttes kórokozója, a SARS, illetve a közel-keleti koronavírus, a MERS. Forrás: https://www.bbc.com/news/world-asia-china-51245680

Hangsúlyozta azonban, hogy hatékony közegészségügyi intézkedésekkel csökkenteni lehet a fertőzés terjedésének tempóját.A betegség góca továbbra is a közép-kínai Vuhan város és Hupej tartomány, de találtak már megbetegedéseket más nagyvárosokban, így Pekingben, Sanghajban, Sencsenben és Kantonban is.
A kutató szerint "teljesen korrektek"

a közel 20 városban bevezetett, a külvilágtól mintegy 56 millió embert elzáró kínai utazási korlátozások,

bár hozzátette, hogy más nagyvárosokban ezek az intézkedések nem feltétlenül módosítják a járvány alakulását.

(Forrás: MTI)