Egy pókfaj létrehozta a Stonehenge kicsinyített selyemmását

pókselyem
A silkhenge-eket rendszerint levelek alján, néha pedig fakérgeken azonosítják
Vágólapra másolva!
A kutatók egy misztikus és titokzatos jelenségre lettek figyelmesek a közelmúltban Peruban. A megdöbbentő építészeti pontossággal készült selyemszerkezetet a Tambopata kutatóközpont közelében fedezték fel és minden bizonnyal egy pók készítette. Miután leginkább az angliai Stonehenge körkörösen elrendezett kőtömbökből és földsáncokból álló monumentális őskori építményéhez hasonlít, ezért a szakemberek elnevezték „silkhenge"-nek.
Vágólapra másolva!

A természetben igen egyedi pókselyem

Misztikus és furcsa "építményre" bukkantak a kutatók perui dzsungelben: finom pókselyemből kialakított kúpokra, amelyet szintén pókselyemből álló oszlopok vesznek körbe. A szerkezet az angliai Stonehenge-re hasonlít, éppen ezért a struktúrát találóan „silkhenge"-nek nevezték el.

Mint kiderült, a védőkerítésként szolgáló struktúrákat a pókok azért hozzák létre, hogy megvédjék a ragadozóktól és parazitáktól a petéiket.

Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy melyik pókfaj és milyen módszerrel alakítja ki az egyedi pókselymet.

A silkhenge-eket rendszerint levelek alján, néha pedig fakérgeken azonosítják Forrás: Phil Torres

– mondta Phil Torres rovarszakértő és ismeretterjesztő kommunikátor a LiveScience tudományos online portálnak, aki évek óta kutatja ezeket a formákat. – Ráadásul bosszantóan nehéz megtalálni őket, mert bárhol rejtőzködhetnek: a fák kérgén vagy akár a szélesebb levelek alján is.

Hozzátette: talán mindenhol ott lehetnek Amazóniában, ám annyira lehetetlen helyeken, ahol talán soha nem keresnénk őket.

Nagy felbontású videót készítettek a struktúrákról

Phil Torres tavaly januárjában látogatott először Peruba azért, hogy felkeressen és videófelvételen rögzítsen pár struktúrát, akkor azonban nem járt sikerrel. Márciusban tért vissza a közeli esőerdőkbe – vagy ahogy ő fogalmazott, a perui „Silkhenge-szigetre" – és ezúttal a szerencse mellé állt.

Kalandos útjáról egy, a közelmúltban közzétett videóban számolt be. Mutatjuk!

Torres csapatával első alkalommal sikerült magas felbontású (4K) felvételeket készítenie a furcsa szerkezetekről, amelyek figyelemre méltó részleteket is bemutatnak.

– mutatott rá Torres. – Annyi bizonyos, hogy ezek a kecses oszlopok egyfajta kerítést alkotnak a kettő vagy három pókpete körül, hogy készítői így védjék meg utódaikat a parazitáktól és a darazsaktól.

A silkhenge-ekről egyelőre azonban még mindig nagyon keveset tudunk. Ám minden ehhez hasonló felfedezés egy kicsivel többet árul el a kutatóknak erről a titokzatos pók-építészről.