Cápatámadás áldozata lett az éjszakai merülésen eltűnt búvár

cápatámadás
Tigriscápa támad egy légzőkészülékes búvárra (a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Még decemberben tűnt el az a 45 éves férfi egy éjszakai merülésen a Hawaii-szigetek partjai közelében, akinek a helyi tűzoltóság búvárai most bukkantak rá a cápaharapásoktól megrongálódott felszerelésére.
Vágólapra másolva!

Sokkoló volt a "miszklikbe tépett" búvárruha látványa

Alan Delatorre-t múlt év december 24-én nyilvánították eltűntnek, azt követően, hogy a Hawaii-szigetekhez tartozó Kailua-Kona partjai közelében végrehajtott éjszakai merülés során leszakadt a csoportjától, és nyoma veszett.

A hawaii Kailua-Kona tengerpartja Forrás: Ihg

Az éjszaka végrehajtott légzőkészülékes búvárkodás olyan speciális merülés tevékenységnek számít,

amin csak az erre kiképzett búvárok részvétele ajánlott,

a megszokottól jelentősen eltérő környezeti viszonyok, és a jóval nehezebb víz alatti navigáció miatt.

Az éjszakai merülés speciális képzettséget igényel Forrás: Ola Diving Center Tenerife

Miután csoportjának tagjai nem akadtak Delatorre nyomára, bejelentést tettek a férfi eltűnéséről

a helyi hatóságnak, ám a hivatásos mentőbúvárok sem akadtak Delatorre nyomára, ezért a férfi keresését felfüggesztették, és eltűntnek nyilvánították.

Ritkán ugyan, de esetenként a légzőkészülékes búvárokat is érheti cápatámadás Forrás: YouTube

A Hawaii Állami Tűzoltóság búvárai azonban nemrég különleges maradványokat fedeztek fel Delatorre eltűnésének közelében, amelyről a helyi rendőrség szóvivője nyilatkozott: „ A tűzoltóság búvárai annak a bójának a közelében, ahol Delatorre elveszett a társai elől, egy neoprénruha és búvárfelszerelés maradványaira bukkantak.

- A szakértők megállapították, hogy a ruhán látható szakadások cápaharapás okozta marcangolástól származnak."

Tigriscápa támad egy légzőkészülékes búvárra (a kép illusztráció) Forrás: YouTube

Egy másik forrás szerint a búvárruha „ szabályosan miszklikbe lett aprítva".

A megtalált felszerelés maradványokat a szakértői szemlén az eltűnt férfi búvártársai és a családtagok is Alan Detorre búvárfelszereléseként azonosították.

Emberi maradványokat azonban mindeddig nem találtak. Ennek ellenére, a felszerelési tárgyakon látható sérülésnyomok alapján a szakértők bizonyosra veszik, hogy Alan Delatorre-val egy megtermett cápa végzett.

Hawaii közelében különösen vadak a tigriscápák

Ott, ahol a baleset történt, Kailua-Kona környékén negyven különböző cápafaj él, amelyek közül a tengerbiológusok a tigriscápát (Galeocerdo cuvier) tartják a potenciálisan legveszélyesebb fajnak.

Tigriscápa (Galeocerdo cuvier). Forrás: Elter Tamás

A nagy illetve közepes méretű helyben honos fajok közül – méretük miatt – a nagy pörölycápát (Sphyrna mokarran), a galápágosi szirticápát (Carcharhinus galapagensis), és a röviduszonyú makót (Isurus oxyrinchus) tartják még elsősorban az emberre nézve potenciálisan veszélyesnek,

bár a tigriscápával szemben, csak elenyésző az e fajok számlájára írható ember elleni támadás.

Galápagoszi szirticápa Forrás: Wikimedia Commons

A statisztikák szerint a Hawaii-szigetek vizein történt cápatámadások közel háromnegyedének hátterében a csíkos hátú nagyragadozó, a tigriscápa áll.

A hawaii tigriscápa populáció egyedei a világtenger más trópusi illetve szubtrópusi térségében élő tigriscápákhoz képest jóval agresszívebbek, aminek a pontos okát a tengerbiológusok egyelőre még nem ismerik.

Kailua-Kona vizeiből mintegy 40 cápafaj ismert (a kép illusztráció) Forrás: Scuba Diving

Noha egyelőre még nincs hivatalos szakvélemény az Alan Delatorre halálát okozó cápa fajáról,

legnagyobb valószínűséggel tigriscápa végezhetett a búvárral.

Erre utalnak a ruházat sérülései, a nagy erejű, többszöri és marcangoló jellegű harapásnyomok, de az évszak és a környezeti körülmények is ezt valószínűsítik.

A cápafajok közül potenciálisan a tigriscápa számít az egyik legveszélyesebb fajnak Forrás: Elter Tamás

Kailua-Kona környékén szeptember eleje és december vége között a legnagyobb a tigriscápák aktivitása.

A hawaii tigriscápák nokturnális életmódúak, elsősorban napnyugta után az éjszakai órákban vadásznak, amikor a parthoz közeli egészen sekély vizekbe is kiúsznak.

A bikacápa egyike a legagresszívebb cápafajoknak Forrás: Wikimedia Commons

Ez a szokásuk jól illeszkedik az Alan Delatorre-t ért baleset körülményeihez, továbbá a tigris és a bikacápára (Carcharhinus leucas) jellemző elsősorban a kitartó, marcangoló jellegű harapássorozatból álló támadás.

A hawaii szörf-világbajnoknőnek is tigriscápa harapta le a karját

A Hawaii-szigeteken az elmúlt évben összesen 13 cápatámadás történt, de ez a híres és kedvelt üdülőparadicsom világviszonylatban is az éves cápatámadási ranglisták élmezőnyéhez tartozik.

A kékcápafélék családjába (Carcharhinidae) tartozó tigriscápa a nagy, vagy különösen nagy cápák közé tartozik, a kifejlett egyedek közül a hímek átlagos testhossza 3,3 -4 méter, míg a méretesebb nőstényeké 4-5,5 méter.

A tigriscápa lassan komótosan úszik a búvárok felé, de soha nem lehet tudni, mikor válik hirtelen agresszívvé Forrás: YouTube

Az eddig ismert legnagyobb példány testhossza valamivel meghaladta a hét méter. A világtenger különböző pontjain előforduló tigriscápa populációk viselkedési szokásai között bizonyos eltérések mutathatók ki.

A tigriscápának különösen roncsoló hatású a harapása Forrás: Youtube/lasongo

Így például, amíg a dél-afrikai partvidéken honos csoport egyedei nappal is aktívak és szívesen tartózkodnak a felszínhez közeli régióban,

velük szemben a Vörös-tengeri tigriscápák a nappalt nagy mélységekben töltik,

és általában csak késő délután, napnyugta környékén úsznak ki a sekély vizekbe.

A tigriscápa kozmopolita faj, a világtenger valamennyi trópusi-szubtrópusi vizében előfordul Forrás: Albert Kok

A megfigyelések azt bizonyítják, hogy a Hawaii-szigetek környékén élő tigriscápák hatolnak be a legsekélyebb vizekbe, a parthoz egész közel, 6-3 méter mély vízbe is kiúsznak. A tigriscápa harapása az egyik legroncsolóbb harapás, a sajátos fogszerkezetnek köszönhetően, amely úgy működik, mint a fűrész.

A kakastaréjszerű fogak úgy működnek, mint a konzervnyitó Forrás: Wikimedia Commons

A tigriscápa harapás gyakran jár amputációs sérülésekkel, a végtagok elvesztésével.

E roncsoló harapásmechanizmusnak köszönhető, hogy más cápafajokhoz képest viszonylag magas arányú a halálos kimenetelű tigriscápa támadások száma.

A világhírű hawaii szörfbajnok, Bethany Hamilton karját is tigriscápa harapta le Forrás: Instagram/bethanyhamilton

Az egyik leghíresebb hawaii tigriscápa támadás áldozat a többszörös surf világbajnok, Bethany Hamilton, aki a szörfdeszkán evezve vesztette el a bal karját a deszkájára támadó tigriscápa harapása miatt.