Veszélyes mértékűvé vált a természeti erőforrások éves felhasználása

külszíni bánya lignit Horizontal coal energy
A picture taken on January 16, 2020 near Buir shows excavators at the Hambach open-pit lignite (brown coal) mine operated by German energy producer RWE in Niederzier and Elsdorf, western Germany. - The mine is in the focus of environmentalists for years, as power generation using lignite has a negative impact on the climate change, and also because RWE plans to clear the ancient "Hambacher Forst" forest in order to enlarge its mine. (Photo by Ina FASSBENDER / AFP)
Vágólapra másolva!
Csökkent a világ által újrahasznosított nyersanyagok aránya - állapították meg kutatók, akik globális katasztrófára figyelmeztettek, mivel a természeti erőforrások éves felhasználása először érte el a 100 milliárd tonnát.
Vágólapra másolva!

A 100 milliárd tonna nyersanyagnak - köztük ásványok, fémek, fosszilis üzemanyagok és biomassza - csupán 8,6 százalékát hasznosították új 2017-ben az amszterdami székhelyű Körkörös Gazdaság nevű vállalat legújabb adatai szerint.

Két évvel korábban ez az arány 9,1 százalék volt, amikor a globális nyersanyag-felhasználás 93 milliárd tonnára rúgott - mondta Harald Friedl, a cég elnök-vezérigazgatója a Thomson Reuters Foundationnek.

"A történelemben először évi több mint százmillió tonna nyersanyagot használ a világgazdaság. A körkörösséget tekintve rosszból rosszabb felé tartunk. Ez drámai hír az év elején, és egyetlen dolgot mutat, cselekedni kell" - tette hozzá.

A hulladék és az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése és a klímaváltozás feltartóztatása érdekében a gazdaságoknak körkörössé kell válniuk a termékek újrahasznosításával, újrafeldolgozásával környezetvédő csoportok szerint.

Külszíni lignitbánya Németországban Forrás: AFP/Ina Fassbender

1970 óta a nyersanyag-felhasználás a világon megháromszorozódott, és az ENSZ becslései szerint 2050-ig a jelenlegihez képest megkettőződik, ha nem tesznek ellene semmit.

Friedl elmondta, hogy a világ főként a szűz nyersanyagok kitermelésére támaszkodik, nem pedig a létező források jobb kihasználására.

A kormányoknak kell a gazdaságokban végbemenő változások élére állniuk körkörös stratégiák kidolgozásával, együttműködve a vállalatokkal, zöld szervezetekkel és akadémikusokkal nemzeti tervet kell alkotniuk - magyarázta.

Eddig 13 európai ország készített ilyen tervet és 2019-ben Kolumbia volt az első latin-amerikai ország, amely hasonló politikát hirdetett.

A körkörös gazdaság termelési és fogyasztási modellje arra épül, hogy egyszeri fogyasztás helyett a termékek élettartamát a lehető legjobban meghosszabbítsák, az alapanyagokat újrahasznosítsák.