Halálra vannak ítélve a Pireneusok gleccserei

FRA - PYRENEES - ILLUSTRATIONS ALONE climat CLIMATE climate change environnement fonte fonte des glaces glace GLACIER glaciers GLOBAL WARMING hautes pyrenees hiver illustration illustrations impact LANDSCAPE montagne montagnes MOUNTAIN mountains nature ne
Illustration of global warming in the Pyrenees. This glacier is getting smaller because the sun is still very strong in the middle of winter. The melting of the ice is inexorably accelerating. Illustration du rechauffement climatique dans les Pyrenees. Ce glacier est entrain de reduire grandement de taille car le soleil est encore tres puissant au milieu de l'hiver. La fonte des glaces s'accelere inexorablement.
Vágólapra másolva!
Harminc éven belül eltűnhetnek a Spanyolország és Franciaország között magasodó Pireneusok gleccserei a globális hőmérséklet emelkedése miatt - figyelmeztetnek szakértők, akik szerint a mozgó jégtakarók eltűnése felforgatná a helyi ökoszisztémákat, és súlyos csapást jelentene egyebek között a turisztikai szektorra.
Vágólapra másolva!

- idézte Pierre René gleccserkutatót az AFP-t.

A szakember és kollégái a magashegység francia oldalán lévő 15 gleccserből kilencet tanulmányoztak az elmúlt 18 évben, és eredményeik alapján úgy becsülik, hogy a térség jégárjai a következő 30 évben, 2050-ig bezárólag eltűnnek. Az ENSZ szerint az elmúlt tíz év volt a bolygó eddigi legmelegebb évtizede a hivatalos mérések megkezdése óta. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az üvegházhatású gázok folyamatos kibocsátása nyomán várhatóan tovább nő a globális átlaghőmérséklet, a jégmezők visszahúzódását, a globális tengerszint emelkedését és a szélsőséges időjárási jelenségek megszaporodását eredményezve.

A mutatók szerint továbbá 2019 volt a második legmelegebb év az időjárási feljegyzések kezdete óta. A tavalyinál melegebb globális átlaghőmérsékletet csupán 2016-ban jegyeztek fel.

A Pireneusok gleccserein végzett vizsgálatok - jégmagminták, GPS-nyomkövetés -, ugyanabba az irányba mutatnak, mint amit már az Alpok és más magashegységek gleccsereinél észleltek a kutatók:

a melegebb és szárazabb telek nyomán a mozgó jégtakarók menthetetlenül zsugorodnak és vékonyodnak.

A René és kollégái által tanulmányozott kilenc gleccser felszíne együttesen jelenleg 79 hektár, míg 17 évvel ezelőtt még 140 hektár volt. A 19. század közepén ezek a jégmezők 450 hektárnyi területet foglaltak el, ma már azonban a pusztulásuk üteme folyamatosan gyorsul. 2002 óta a kilenc gleccser évente 3,6 hektárral zsugorodik. Ez alól a 2019-es év sem volt kivétel:

a kilencből öt gleccser alja átlagosan 8,1 méterrel húzódott vissza a múlt nyáron, míg az előző években az átlag még csak 7,9 méter volt.

A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy a gleccserek eltűnése a magaslati ökoszisztémákra és biológiai sokféleségre is hatással lesz, olyan következményeket előidézve, amelyek jócskán túlnyúlnak a hegyvidéki területeken.

Forrás: Hans Lucas/Lilian Cazabet / Hans Lucas/Lilian Cazabet

Ahogy a hőmérséklet emelkedik és egyre több területről tűnik el a jég a gleccserek visszahúzódása miatt, a vidék sokkal inkább ki lesz téve az olyan növény- és állatfajok betelepedésének, amelyek jelenleg csak a lentebb fekvő területeken tudnak boldogulni. Egy 2018-as jelentés szerint a Pireneusok maximális átlaghőmérséklete 1,4-3,3 Celsius-fokkal nőhet a század közepéig.

Mindez megpecsételheti a térség több tucatnyi síparadicsomának sorsát.

(MTI/AFP)