El tudja képzelni az életét egy gigantikus gombában?

gomba
A becslések szerint akár 2,2-3,8 millió eddig ismeretlen gombafaj is létezhet
Vágólapra másolva!
Képzeljük el, hogy amikor kiszállunk az ágyunkból, akkor nem a parkettre, hanem egy élő gombapadlóra lépünk. Sőt, a falak és a mennyezet, valamint a vízvezetékektől az elektromos rendszerekig  szintén minden gombafélékből készült. Ebben a világban a fa és a beton a távoli múlt emlékei lesznek, ahol az egész város, benne az iskolák, az üzletek és a kórházak mind ebből az élőlényből készülnek. Furcsán hangzik? Pedig a holland Utrecht Egyetem kutatói szerint egyáltalán nem elképzelhetetlen.
Vágólapra másolva!

Önmagától növekvő és regenerálódó épületeket vizionálnak

Európai tudósok azt állítják, hogy a gombafélék újszerű hasznosításával teljesen megváltozhat az eddig ismert világunk. Szerintük a gombák, mint fotoszintetizáló pigmenteket nem tartalmazó, kitintartalmú sejtfallal rendelkező élőlények, a jövőben felhasználhatók, mint futurisztikus környezetbarát „monolit szerkezetek" alapanyagai, amely „forradalmasíthatja az egész épített környezetet és a gazdaságot".

A becslések szerint akár 2,2-3,8 millió eddig ismeretlen gombafaj is létezhet Forrás: Pheonix Khan/Unsplash

– mutatott rá az egyelőre nagyon elméleti lehetőségre Han Wösten, a holland Utrecht Egyetem mikrobiológusa a Futurism tudományos lapnak. – Az ebből készült épületek ugyanis önmaguktól nőnének és épülnének fel, és szükség esetén regenerálódnának.

A gombák vegetatívan növekedő eleme a hifa, és a micélium a gombahifák összessége, ami a szervezetből nő ki.

Ez az az állapot, amelyben az egész életfolyamat végbemegy, úgy mint a növekedés, táplálkozás és az életben maradásért való küzdelem.

Az elmélet szerint ráadásul az építőanyagok biológiai alapanyagokkal történő kibővítése kevésbé teszi függővé az építőipart a fosszilis tüzelőanyagoktól és a környezetet romboló bányászati tevékenységtől.

Már a NASA is teszteli

A szakemberek úgy gondolják, hogy a gombafélékből könnyedén elő tudnának állítani egy, a fához hasonló anyagot, tehát azt könnyedén felhasználhatná az építőipar. Ehhez természetesen egy különleges eljárás is szükséges, ami erősebbé teszi az anyagot.

Kísérleti program a hollandiai Eindhovenben: a Növekvő Pavilon teljes egészében ezen a bolygón nőtt anyagokból készült Forrás: Erik Melander/courtesy Company New Heroes

– magyarázta Wösten, hozzátéve, hogy a „gombás építészet" nem egy új keletű ötlet, azzal már többen kísérleteznek.

A NASA jelenleg például azt vizsgálja, hogy képesek lehetnek-e egyes gombafajok a növekedésre a Mars talajában, ami lehetőséget teremthetne olcsóbb űrlakások „helyben történő termesztéséhez".

A jövő alapanyaga ráadásul biológiailag is lebomlik, ezáltal elősegíthetné a körkörös gazdaság megteremtését.

A tényleges felhasználhatóságig azonban még jó pár évnek el kell telnie.