Van egy jó hírünk az egészséges étrendről

vitamin, egészséges táplálkozás
Érdemes az egészséges étkezéssel bevinni a szükséges vitaminokat
Vágólapra másolva!
Olyan intézkedések kidolgozásán dolgoznak a szakemberek amelyek egészségesebb, fenntarthatóbb étrendet biztosítanak mindenki számára, különösen azoknak, akik jelenleg a legkevésbé engedhetik ezt meg maguknak. A Kent Egyetemen végzett új vizsgálatok ugyanis azt mutatják, hogy az étrendünk világszerte összetett változásokon megy keresztül.
Vágólapra másolva!

Alultápláltságot vagy elhízást tapasztaltak

A Kent Egyetem kutatói szerint a világ egyes részein a lakosság már elmozdult az egészségesebb táplálkozás felé, miközben más térségekben továbbra is alultápláltság vagy az elhízás tapasztalható az egészségtelen élelmiszerek fogyasztása miatt.

Szerintük ez az általános dinamika fontos következményekkel jár a környezeti fenntarthatóság szempontjából is.

Érdemes megválogatni, hogy mit eszünk Forrás: pexels.com

– mondta dr. James Bentham, a Kent Egyetem Matematikai Iskolájának statisztikai adjunktusa. – Az étkezési szokások egészségügyi és környezeti hatásainak folyamatos elemzése épp ezért kulcsfontosságú.

Hozzátette: egy egészséges, fenntartható étrend kialakításához fontos az étkezési szokások átalakítása, az élelmiszertermelés fejlesztése és az élelmiszerhulladék csökkentése.

A tanulmány során a csoport 171 ország, 1960 és 2010 között felvett élelmiszer-ellátási adatait elemezte. A vizsgált időszakban három országban tapasztalták a legnagyobb változást: Dél-Koreában, Kínában és Tajvanon, ahol nem csak a zöldségfélék, a tenger gyümölcsei és az olajnövények váltak jóval nagyobb arányban az általános étrend részévé, hanem a cukor is. Ez krónikus betegségek (elhízás, diabétesz) terjedéséhez vezetett.

Egyre trendibb a fenntartható étrend

A Nature Food tudományos lapban publikált tanulmány szerint számos nyugati országban viszont csökkent az állati eredetű élelmiszerek, valamint a cukor fogyasztása; ez a tendencia különösen megfigyelhető például az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában.

A szakemberek emellett a világ számos országában a növényi alapú étrend népszerűségének növekedését tapasztalták.

A legnagyobb problémákat Afrika délre eső területein realizálták, ahol a lakosságnak a mai napig nincs megfelelő hozzáférése az egészségesebb élelmiszerekhez, ezért alultápláltsággal küzdenek.

Egészséges étkezéssel bevihetjük a szükséges vitaminokat Forrás: pexels.com

– jegyezte meg James Bentham. – Az ilyen elmozdulások elősegíthetik a fenntarthatóbb, egészségesebb és kiegyensúlyozottabb étrend elterjedését, legalábbis a világ egyes részein.

Hozzátette: ezek az eredmények együttesen mutatják meg, mennyire fontos az étrend mind a közegészségügy, mind a környezetvédelem szempontjából. Korábbi tanulmányok már hangsúlyozták, hogy

„az étel, amelyet megeszünk és a mód, ahogyan előállítjuk az élelmet, hatással van az emberek és az egész bolygó egészségére".

Eszerint a globális élelmiszerrendszer olyan mértékű átalakítására van szükség, amelyre még soha nem volt példa.