Ezért váltak az „őrült húszas évek" a gengszterek fénykorává

szesztilalom
Al Capone pünkösdi királysága 1931-ben ért véget, a hírhedt gengsztert végül adócsalás címén sikerült börtönbe csukni
Vágólapra másolva!
Száz éve, 1920. január 16-án lépett életbe az Egyesült Államok történetének 18. alkotmánymódosítása, a híres-hírhedt Volstead-törvényt, amely szövetségi szinten is betiltotta az alkoholfogyasztást illetve az alkoholos italok forgalmazását. Az általános szesztilalom óriási felháborodást váltott ki az amerikaiak körében, a végrehajthatatlannak bizonyult törvény pedig csak arra volt jó, hogy elhozza a szeszcsempészek,a zugkimérések valamint New York és Chicago gengszterbandáinak, Al Capone és társainak az aranykorát.
Vágólapra másolva!

Az „őrült húszas évek", a jazz, a bubifrizura, és a charleston korszaka

A vérzivataros első világháború, valamint a nagy világégést követő forradalmak és anarchia évei után a nyugati világ végleg el akarta felejteni a nélkülözés, a szenvedés, és az ínség korszakát.

A húszas évek a felejtés évtizede volt Forrás: Origo

A háború utáni válságot követő konszolidáció és gazdasági konjunktúra éveiben az emberek - főleg a tehetősek –

a hétköznapi hedonizmus örömei felé fordultak,

megtagadva az első világháborúval lezárult régi világ szemforgatónak minősített prűd erkölcseit.

A 20-as években az emberek el akarták felejteni a világháborús idők szörnyűségeit Forrás: Origo

Az „őrült húszas évek", a jazz, a bubifrizura, a charleston, a rövid hajú és térdfeletti szoknyát, vagy éppen nadrágot viselő cigarettázó, öntudatra ébredő nők, a füstös bárok, lokálok és kabarék, no meg persze a legendás gengszterek évtizede volt.

Az "őrült húszas évek" többek között az ekkor hódító népszerű tánc, a charleston kora volt Forrás: Origo

Az első világháború, s az azt követő nyomasztó évek után mindenki önfeledt szórakozásra és az örömök habzsolására vágyott, amihez persze jól jött az alkohol nyújtotta mámor is.

Az amerikaiak többsége továbbra is inni akart Forrás: Origo

Ezért okozott óriási felháborodást az óceán túlpartján, amikor a kongresszus, az alkohol elleni küzdelmet zászlajára tűző Nemzeti Prohibíciós Párt,

illetve az e párt törekvéseit fanatikus szenvedéllyel képviselő Andrew Volstead republikánus honatya

szándékai előtt meghajolva, az Amerikai Egyesült Államok alkotmányának 18. módosításával a szövetségi állam egész területén betiltotta az alkoholfogyasztást és forgalmazást.

A prohibíció kongresszusi élharcosa, Andrew Volstead republikánus politikus Forrás: Library of Congress

Az úgynevezett prohibíciós törvény hatályba lépése előtt Amerika akkori 48 szövetségi tagállama közül 26-ban ugyan már létezett az alkoholtilalom, de az össz-szövetségi szintre emelt általános szesztilalom

elemi erejű felháborodást és ellenállást váltott ki

a whiskyre, brandyre, vagy éppen sörre szomjazó amerikaiak között.

A keresztapák rögtön megszimatolták a mesés üzletet

A prohibíciós törvény 1920. január 16-án történt hatálybalépése után nem hogy nem csökkent volna a szeszfogyasztás, hanem még jelentősen meg is növekedett az alkohol iránti illegális kereslet. A rendőrség és az ügyészség hiába igyekezett szigorú fellépéssel érvényt szerezni a Volstead-törvénynek,

képtelennek bizonyult a rakétasebességgel felfelé ívelő feketepiac megzabolázására.

A rendőrség sok rajtaütésszerű razziát tartott, de ezzel sem tudott gátat vetni az illegális szeszkereskedelemnek Forrás: Origo

1920 után egész Amerikában gombamódra elszaporodtak a zugkimérések, a csempészett alkohol feketepiaci ára pedig az egekbe szökött.

A 20-as évek Amerikájában gombamódra elszaporodtak az illegális szeszkimérések Forrás: Origo

A nagyvárosok utcáin rendszeressé váltak a prohibíciós törvény eltörlését követelő hangos tüntetések,

a népszerű lokálok és szórakozóhelyek tulajdonosai vállalva üzletük bezárása és a súlyos büntetés kockázatát, szinte kivétel nélkül tartottak a pult alatt alkoholt, a szeszesitalt pedig jelentős felárral értékesítették „megbízható" törzsvendégeik számára.

Sört akarunk!- áll a prohibíciós törvénnyel elégedetlen tüntetők transzparensein Forrás: Origo

Az illegális árusítást sem az egyre gyakoribbá váló és rajtaütésszerű rendőrségi razziák, sem pedig az illegális alkoholárusításon tetten ért mulatók illetve szórakozóhelyek bezárása nem tudta visszavetni.

A szesztilalomban New York és Chicago gengszterbandái azonnal megszimatolták a nagy üzlet lehetőségét Forrás: Origo

A szeszcsempészetben rejlő óriási üzlet lehetőségét a Chicagóban és New Yorkban ténykedő, többnyire olasz gyökerekkel rendelkező bűnbandák, a „családok", illetve az azok élén álló keresztapák is gyorsan felismerték, és azonnal rácsaptak e mesés meggazdagodással kecsegtető illegális üzletre.

Al Capone és a gengsztervilág felemelkedése

Az alvilági keresztapák közül a 20-as évek szesztilalmán egy eszközeiben nem válogató feltörekvő ifjú gengszter, a pályafutását a prostitúciós „üzletben" elkezdő Al Capone szakította a legnagyobbat.

A nagy hatalmú chicagói keresztapa John Torrio (a kép jobb szélén) és jobbkeze, Al Capone Forrás: Timetoast

A New Yorkban felnőtt Al Capone 1919-ben egy kettős gyilkosság miatt kénytelen volt elmenekülni szülővárosából,

majd rövid ideig tartó bujkálás után Chicagóba telepedett le, ahol egy helyi befolyásos keresztapa, John Torrio szolgálatába állt.

A 20-as évek leghíresebb keresztapája, Al Capone Forrás: Wikimedia Commons

Az Al Caponéhoz hasonlóan szicíliai felmenőkkel rendelkező Don Torrio

hamar megkedvelte és bizalmába fogadta az általa sokra tartott és neki nagy szolgálatokat tévő fiatalembert. Al Capone pedig kutyahűséggel szolgálta Torriót, akire úgy tekintette, mint az apjára.

Torrio az ellene elkövetett sikertelen gyilkossági kísérlet után visszavonult, és Al Capone részére engedte át a "család" vezetését Forrás: Science Source

Amikor Torrio nem tudott megállapodni a piac felosztásában az ír maffiához tartozó North Side Gang-el, és emiatt meggyilkoltatta a főnököt, Dion O'Baniont, a „keresztapa" halála miatt 1924-ben kitört a bandaháború.

O'Banion halála után kitört a bandaháború Forrás: Origo

John Torrio egy ellene elkövetett gyilkossági kísérletben olyan súlyosan megsebesült, hogy alig tudták visszahozni az életbe.

A hosszas kórházi lábadozása alatt egy halálközeli élmény hatására úgy döntött, hogy visszavonul.

Amikor 1925-ben kijött a kórházból, a „család" vezetését leghűségesebb bizalmasa, Al Capone részére adta át. „Al, most már mindenem a tiéd"- John Torrio ezekkel a szavakkal iktatta be birodalma élére az új keresztapát.

Al Capone felosztotta a piacot az erős "családok" között. A képen balról a második Lucky Luciano, tőle jobbra pedig egy másik híres-hírhedt keresztapa, Meyer Lansky látható Forrás: Origo

Torrio visszaköltözött Szicíliába, Al Capone pedig az ezerfős „család" élén Chicago legerősebb gengszterfőnöke lett.

A szesztilalom általános ellenállást váltott ki az amerikaiak között Forrás: Origo

Hatalmát a rivális családokkal való véres leszámolásokkal, illetve az illegális szeszpiacot felosztó egyezségekkel tette kizárólagossá, és nem sajnálta a pénzt arra sem, hogy korrupt bírókat, ügyészeket valamint rendőri vezetőket „vásároljon" meg magának; és az országos hírűvé vált bandafőnök még a magas politikai körökhöz is megtalálta a kapcsolatot.

Bealkonyul az aranykornak

Az 1929. október 29-én a New York-i Wall Streeten kitölt tőzsdekrach rövid idő alatt súlyos válságba döntötte az országot, és a világgazdaságot. Az általános gazdasági világválság nyomán százezrek és milliók váltak földönfutóvá az Egyesült Államokban, ez pedig egy csapásra véget vetett a 20-as évek alkolholtilalmára épített virágzó szeszcsempészetnek.

A Wall Street-en 1929 október végén kitört tőzsdekrach véget vetetett a csempészett szesz iránti keresletnek Forrás: Wikimedia Commons

Az emberek a mindennapi megélhetésért, a betevő falat megszerzéséért küzdöttek, így nem maradt pénzük a drága csempészáruk megvásárlására.

Al Capone pünkösdi királysága 1931-ben ért véget, a hírhedt gengsztert végül adócsalás címén sikerült börtönbe csukni Forrás: Wikimedia Commons

Az illegális szeszüzlet összeomlása miatt az ebben érdekelt bandák új „megélhetés" után néztek,

visszatértek a prostitúcióhoz valamint a szerencsejátékhoz, valamint egy új, feltörekvő, és nagyon ígéretesnek tűnő területen, a kábítószer kereskedelemben igyekeztek minél erősebb pozíciót szerezni maguknak.

A szesztilalom feloldása után a keresztapák más "üzlet" után néztek Forrás: Origo

A szeszcsempészet koronázatlan királyát, Al Caponét is utolérte a végzete:

1931-ben, miután hosszú ideig sikerült megúsznia a számos gyilkosságért, illetve a nagy volumenben folytatott illegális ügyletekért a felelősségre vonást, egy banánhéjon elcsúszva, adócsalás miatt helyezték vád alá, és csukták börtönbe.

Franklin D. Roosevelt elnök és felesége, Eleanor. Az elnök első, 1933-ban történt hivatalba lépése után eltöröltette a szesztilalmat Forrás: FDR Library & Museum

Az 1933. március 4-én hivatalba lépett új amerikai elnök, Franklin D. Roosevelt pedig egyik első intézkedésével kezdeményezte a teljesen értelmetlennek bizonyult prohibíciós törvény eltörlését, amit az elnök indítványára 1933. december 5-én hatályon kívül is helyeztek. Ezzel ért véget az „őrült húszas évek" Amerikáját végletesen megosztó szesztilalom korszaka.