Tömeges madárpusztulást okoztak a klímaváltozás miatti hőhullámok

lumma
Elpusztult lummák tízezreit vetette parta a víz.
Vágólapra másolva!
Tömeges madárpusztulást okoztak a klímaváltozás miatti hőhullámok a Csendes-óceánban. Több tízezer madarat sodort ki a víz 2015 közepe és 2016 eleje között az Egyesült Államok nyugati partjaira és Alaszka partvidékeire.
Vágólapra másolva!

A kutatóknak sikerült megtalálniuk a lummák (Uria aalge) pusztulásának okait: a vizek hőmérséklet-emelkedése miatt bekövetkezett táplálékhiány áll a háttérben. Eredményeikről a Plos One című tudományos folyóiratban számoltak be.
A Csendes-óceán partjainál 2014 és 2016 között szokatlanul meleg, nagy víztömeg volt megfigyelhető, amely a blob (massza) nevet kapta. A madárhullás részleteit John Piatt, az amerikai Földtani Intézet Alaszkai Kutatóközpontjának munkatársa és kutatócsoportja vizsgálta, amely elemezte a lummák költőkolóniáinak szaporodási arányait is.

A lummák (Uria aalge) képtelenek alkalmazkodni. Nem érzik, hogy megváltoztak a körülmények, és hogy szaporodási ciklusuknak alkalmazkodnia kellene. Forrás: hemis.fr/GERAULT Gregory / hemis.fr/Gerault Gregory / Hemis.Fr

A madárpusztulási hullám idején több mint 60 ezer haldokló vagy már elpusztult lummát sodort partra az óceán. A régióban összesen egymillió madár hullott el, Alaszkában a szokásosnál ezerszer is több madártetemet találtak.

Ráadásul 2015 és 2017 között rekordszámú kolóniában nem jött világra utód.

A kutatók eredményei szerint a tengeri hőhullámok csökkentették a planktonok mennyiségét és minőségét, ennek következtében csökkent az ezzel táplálkozó halak, a lummák zsákmányának száma.
A melegebb vizekben a halak anyagcseréje is felgyorsul, így a ragadozóhalaknak több zsákmányra volt szükségük, és ez is csökkentette a tengeri madarak rendelkezésére álló halak számát.

Elpusztult lummák tízezreit vetette parta a víz. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2229980-marine-heatwave-known-as-the-blob-killed-a-million-us-seabirds/

Más élőlényeket is érint a probléma - mondta Kevin Trenberth, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal szakértője, aki kutatócsoportjával az óceánok globális felmelegedéséről készített tanulmányt. Többek között 100 millió közönséges tőkehal, valamint bálna is szenvedett a meleg víztömeg hatásaitól.

Ez a tömeges lummapusztulás az Egyesült Államok partjainál csak egy "ízelítő" abból,

milyen következményekkel járhat az óceánok hőmérsékletének emelkedése - fejtette ki Piatt.
(Forrás: MTI)