Ritka mélytengeri delfinek tetemeit vetette partra a víz

A pod of Southern right whale dolphins, Lissodelphis peronii, travelling at high speed, Southern Atlantic Ocean. travel destination photography HORIZONTAL colour image outdoors day WATER no people wildlife animal themes animals in the wild southern atlant
Lissodelphis peronii (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Néhány héten belül két ritka mélytengeri delfint is partra mosott a víz egy ausztrál partszakaszon.
Vágólapra másolva!

A két egyedet a Viktória állambeli Port Fairy keleti partjainál találták meg. Csak az egyik állat tetemét tudták a hatóságok megvizsgálni.

Erről a fajról viszonylag keveset lehet tudni, mivel a déli félteke hűvös, mélytengeri vizeit kedveli. A déli felemásdelfin (Lissodelphis peronii) könnyen felismerhető felül fekete, alul fehér színezetéről. Mandy Watson, Viktória állam környezetvédelmi hatóságának munkatársa szerint a decemberben megtalált állat az első olyan feljegyzett példány, amely partra sodródott az államban. Vizsgálata már folyik.

A második állatot a múlt héten találták meg egy, az elsőhöz közeli helyszínen. A tetemet hamarosan visszamosta a víz a tengerbe. A déli felemásdelfin a szakértők szerint akár ezer példányt is tartalmazó csoportokban él a mélytengerekben. Kevés információval rendelkeznek róluk a kutatók, megfigyelésük ugyanis meglehetősen drága és bonyolult.

- mondta Paul Tixier, a Deakin Egyetem tengerkutatója.

Lissodelphis peronii (illusztráció) Forrás: robertharding/Michael Nolan/Michael Nolan

A szakértők remélik, hogy hamarosan elvégezhetnek olyan teszteket, melyek segíthetnek feltárni a ritka állatok halálának okát.

(MTI/Hszinhua)