Ezért lehetnek vonzóbbak a szakállas férfiak a nők számára

kutya, gazda
A szakáll és kutyaszőr közötti összefüggéseket nem lehet véglegesnek tekinteni
Vágólapra másolva!
A természet mély, szinte már zsigeri szinten programozott be  arra minket, hogy olyan társakhoz vonzódjunk, akik a leginkább férfias vagy a leginkább nőies tulajdonságokkal rendelkeznek. A párválasztásban az egészséges utód nemzésére alkalmas partner iránti vonzalom öntudatlanul jelenik meg. De valóban vonzóbbak-e a nők számára a szakállas férfiak? Itt a tudományos magyarázat.
Vágólapra másolva!

Vajon milyen szerepe lehet a tesztoszteronnak?

Az elmúlt években egyre többen növesztettek szakállt a hollywoodi sztároktól kezdve a hétköznapi emberekig. Tíz évvel ezelőtt talán még ósdinak tűnt ez a viselet, mára azonban nagyot fordult a világ.

Szakállat, borostát, szépen nyírt arcszőrzetet hordani trendivé vált. Nem csoda, hogy számos tanulmány fókuszál a kérdésre: miért növesztenek a férfiak szakállat és vajon tényleg vonzóbbá válhatnak a nők szemében ezáltal?

Vajon tényleg ennyire vonzó a dús arcszőrzet? Forrás: pexels.com

A Royal Society Open Science folyóiratban kedden közzétett új tanulmány erre adhat választ, aminek természetesen

köze van a tesztoszteronhoz, valamint a magassághoz, a nagyobb izmokhoz és a több arcszőrzethez.

Az ausztrál Queensland Egyetem kutatói több mint 8 520 nőt kérdeztek meg, akiket három csoportba osztottak, majd minden csoportnak három képet mutattak ugyanarról a férfiról arcszőrzet nélkül, borostával és szakállal.

A szakáll több megítélés szerint a férfierő egyik szimbóluma Forrás: pexels.com

A kísérleti személyek végeredményben bár nem a szakállas férfiakat tartották a legvonzóbbnak, a hosszú távú kapcsolatok esetében mégis rájuk voksoltak a legtöbben.

Szexuális vonzerő tekintetében a babaarcú férfiak, míg a rövid távú kapcsolatok esetén a borostás férfiak végeztek a képzeletbeli dobogó első helyén.

Sokkal férfiasabbnak és bölcsebbnek tűnhetnek

A témát érintő, évtizedes kutatások szerint a férfiak a múltban nem az ellenkező nem elbűvölésére, hanem ellenfeleik és riválisaik megfélemlítésére növesztettek szakállat, hogy dominánsabbnak, erősebbnek és félelmetesebbnek tűnjenek. Ma már azonban sok minden megváltozott.

Egy népszerű teória szerint a szakáll a csábítás eszköze Forrás: Flickr/Juan-Alogico

– magyarázta Barnaby Dixson, a Queenslandi Egyetem Emberi Viselkedéstudományi Intézet kutatója és a tanulmány szerzője. – Többek között ezek azok a legfontosabb tulajdonságok, amelyeket többnyire a jövendőbeli férjünkben is keresnek.

Egy másik, 2014-es vizsgálatból – ahol egyetemistáknak ismeretlen emberek képeit mutatták – ráadásul az is kiderült ki, hogy

a vizsgálatban részt vevők a képek alapján a szakállasokat sokkal megbízhatóbbnak tartották, mint az arcszőrt nem viselőket.

Persze a kérdés továbbra is nagyon szubjektív és számos egyéb tényezőtől is függ, ezért egyetlen kutatás sem adhat mindenkire általánosan érvényes választ.