A donormájat akár egy héten át is életben tartja a műtest

donormáj
Egy asszisztens donormájat köt rá a "mesterséges testre"
Vágólapra másolva!
A donormájat egy héten át életben tartó gépet fejlesztettek zürichi kutatók. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy a sérült szervet is megmentsék és regenerálva transzplantálják az orvosok.
Vágólapra másolva!

Egy szivattyú helyettesíti a szívet, egy oxigéngenerátor a tüdőt, dialízisegység a veséket. Hormon- és tápanyag-infúziók helyettesítik azt, amit normál esetben a belek és a hasnyálmirigy biztosít. A rekeszizom légzés közbeni emelkedését és süllyedését ritmikus mozgások imitálják.

A "mesterséges testet" a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH), a Zürichi Egyetemi Kórház és a Zürichi Egyetem szakértői fejlesztették ki.

Amikor a Liver4Life elnevezésű projekt 2015-bn kezdetét vette, egy donormájat legfeljebb 24 órán át lehetett életben tartani egy olyan perfúziós eszközzel, amely vérrel, oxigénnel és hővel látta el a szervet. Most a Pierre-Alain Clavien, az Egyetemi Kórház tudósa és Philipp Rudolf von Rohr, az ETH munkatársa vezette kutatócsoport a kifejlesztett eszközzel hét napon át tud életben tartani egy májat. A szakértők eredményeikről a Nature Biotechnology című szaklapban számoltak be.

Egy asszisztens donormájat köt rá a "mesterséges testre" Forrás: USZ

Ez a megnövekedett túlélési idő lehetőséget teremt arra, hogy a májat még a transzplantáció előtt kezeljék, például regenerálják. Ezáltal a hiányos májat is meg lehet menteni és beültetni - írták a kutatóintézetek közös közleményükben.

A szakértők a gépezetet disznómájak segítségével fejlesztették ki. A műszert tíz olyan emberi donormájjal tesztelték, melyek nem feleltek meg egy szervátültetés minőségi kritériumainak, ezért elutasították őket az európai transzplantációs központok. Ezek közül hat a géppel történt kezelése után ismét kiemelkedő működőképességet mutatott.

Évente húszan-harmincan halnak meg Svájcban, miközben májra várnak. Ha az új gép segítségével néhány szervátültetésre alkalmatlan donormájat regenerálni és mégiscsak transzplantálni lehetne, akkor évente akár hússzal is több szervet lehetne beültetni - véli Clavien.

A tudósok szerint akár már idén beültethető lehet egy, az új eljárással kezelt máj. "Készen állunk" - mondta a kutató. Hozzátette, meg van győződve arról, hogy a nemzetközi érdeklődés is meglehetősen nagy lesz a gép iránt.

A szerkezet új utat nyithat a májrákban szenvedő betegek kezelésében is.