Spanyol hódítók ötszáz éve elrabolt kincse hevert a föld mélyén

Noche Triste
Sokan meghaltak a "szomorú éjszaka", a Noche Triste alatt
Vágólapra másolva!
Közel kétkilós aranyrúd került elő még 1981-ben egy mexikóvárosi építkezés során, amelyről csak most tudták megállapítani, hogy az nagy valószínűséggel a spanyol hódítók kincseinek sorát gazdagította.
Vágólapra másolva!

Tlaltecuhtli istennőnek ajánlották fel

Harminckilenc éve, Mexikóváros szívében egy építmény alapját kiásó földmunkagép rejtélyes kincset fordított ki a földből, mintegy 4,8 méteres mélységből. Akkoriban még senki számára sem volt ismert az előkerült aranyrúd eredete, amelyen nemrégiben ismét alaposan megvizsgáltak.

Az aranyrúd közel két kilogrammos Forrás: Jesus Valdovinos/INAH/AFP

Egy új tanulmány szerint a kérdéses kincs Hernán Cortés és a spanyol konkvisztátorok zsákmányának egyik értékes darabja lehetett. A speciális röntgenfelvételeknek köszönhetően a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) megerősítette, hogy

az aranyrúd a Noche Triste, vagyis a „szomorú éjszaka" során került a fővárost övező tó (azóta kiszárított) vizébe, majd onnan a földbe.

A szakemberek egy hordozható, röntgenfluoreszcencia módszerét használó berendezéssel ellenőrizték a kérdéses aranyrúd összetételét is; a mérések egyöntetűen 76,2 százalék arany, 20,8 százalék ezüst, és 3 százalék réz jelenlétét mutatták ki a tömbben.

Hernan Fernando Cortés, a híres-hírhedt spanyol hódító Forrás: Wikimedia Commons

Ez az összetétel megegyezik azzal, amit Tenochtitlán főtemplomának kincseiből ismerünk, és amiket az őslakosok Tlaltecuhtli istennőnek ajánlottak fel.

A kincsek a vízbe zuhantak

Hernán Cortés 500 évvel ezelőtt, 1520 júniusában támadt az akkori azték fővárosra, a mai Mexikóváros elődjének számító, Tenochtitlánra. Embereivel lemészárolták a nemességet és a papságot, de nem számoltak az őslakosok haragjával, akik nem engedték ki a hódítókat a településről.

Sokan meghaltak a "szomorú éjszaka", a Noche Triste alatt Forrás: Wikimedia Commons

– mondta Leonardo López Luján, az INAH régésze. – Az éjszakai menekülés során a konkvisztátorok annyi azték kinccsel pakolták meg a zsákjaikat, amennyivel csak tudták, ám a szakadó esőben sokan zuhantak bele a városból kivezető pontonhíd egyikéről a vízbe.

A Noche Triste után az aztékok átkutatták a tó sekély vizét, ahol az oda beesett, tőlük elrabolt kincseket keresték. Mégsem találták meg mindegyiket.

Így kerülhetett az 1519-1520 körül készült aranyrúd is oda, ahol 1981-ben megtalálták.

Jelenleg a Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet múzeumában tanúskodik a mexikói történelem egyik igen fontos időszakáról.