Tizenegymilliárd éve olvadt egybe a Tejútrendszer egy galaxissal

Tejút
Tejút. (Zselici Csillagpark a Zselici Tájvédelmi Körzetben. )
Vágólapra másolva!
Egyetlen csillag segítségével állapították meg kutatók az egyik legnagyobb olyan esemény idejét, amelynek során a Tejútrendszer összeolvadt egy másik galaxissal: mintegy 11 milliárd évvel ezelőtt ütközött a Tejútrendszer és a Gaia Enceladus törpegalaxis.
Vágólapra másolva!

Magába szippantott egy kisebb galaxist

A galaxisok ütközése az univerzumban nem egyedülálló dolog, több ilyen eseményt is megfigyeltek már a kutatók. A Tejútrendszer sem csak csillagok születése révén növekedett, hanem más galaxisokkal való egybeolvadással is.

Az ALMA részlete a Tejúttal Forrás: Petr Horálek/ESO

A csillagászok "csillagrégészekként" keresik a nyomokat, amelyeket ezek az idegen csillagrendszerek hátrahagytak a Tejútrendszerben.
Amina Helmi holland csillagász már 2018-ban bizonyította, hogy

a Tejútrendszer "fiatalabb" éveiben összeolvadt egy viszonylag nagyméretű törpegalaxissal, a Gaia-Enceladusszal.

Erre utalt a Tejútrendszer úgynevezett halójában lévő több ezernyi csillag mozgása és kémiai összetétele.
A halo a galaxisok legnagyobb és legritkább, közel gömbalakú vagy elliptikus térsége, amely főleg idős csillagokat, gömbhalmazokat tartalmaz. Ez a régió túlnyúlik a galaxis lemezén alul és felül is.
A tudósok akkor úgy vélték, az ütközés tízmilliárd éve következhetett be.

Tejút. (Zselici Csillagpark a Zselici Tájvédelmi Körzetben. ) Forrás: https://ng.hu/Fold/2016/05/30/A-honap-asztrofotoja-Tejut-a-Zselicben/

Bill Chaplin, a Birminghami Egyetem csillagásza és kollégái a NASA TESS-teleszkópja és az európai Gaia-űrteleszkóp adatai alapján pontosabban is meghatározták az ütközést. Ehhez a halo egyik fényes csillagát, a Ny Indit vizsgálták.

A különleges csillag vezette nyomra a kutatókat

Ez egy nagyon régi csillag, amelynek pályáját a galaxis magja körül a két galaxis összeolvadása láthatóan megváltoztatta. A csillag tehát valószínűleg már létezett az összeolvadáskor.

"Asztroszeizmológiai módszerekkel, amelyek során a csillag egyéni ingadozásait figyeltük,

a korát 11 milliárd évben tudtuk meghatározni" - mondta Thomas Kallinger, a Bécsi Egyetem asztrofizikai intézetének munkatársa. Ebből adódik, hogy a Tejútrendszer és a Gaia-Enceladus összeolvadása legkorábban 11 milliárd éve történhetett - emelte ki a szakértő.

A képen látható számítógép szimuláció azt mutatja, ahogy a Tejút (fehér) felfalja a Gaia-Enceladus (piros) törpegalaxist. Forrás: https://www.nationalgeographic.com.au/science/milky-way-devoured-a-galactic-challenger-astronomers-reveal.aspx

Kallinger szerint az összeütközés nagyon drámai hatású esemény volt a Tejútrendszer számára,

amelynek során nagyon sok anyagot vett fel, emellett megváltozott galaxisunk kémiai összetétele és mozgási dinamikája is.
"Ezen elemzések alapján pontosabban ismerjük az ütközés időpontját, ami fontos a Tejútrendszer fejlődésének kutatása szempontjából" - mondta Kallinger.

(Forrás: MTI)