Órákra megbénította a forgalmat egy gyomnövény

ördögszekér
Egy csapdába esett autót szabadítanak ki az amerikai autópálya-felügyelet dolgozói
Vágólapra másolva!
Egy látszólag ártalmatlan növény okozott óriási káoszt egy amerikai autóúton. Még a sokat látott közútkezelőket is meglepte, ami történt.
Vágólapra másolva!

Ha láttunk már akár egyetlen westernfilmet, szinte biztos szerepelt benne a puszták jellegzetes növénye, a homoki ballagófű (Salsola tragus), amelyet – több más hasonló társával együtt - a népnyelv csak ördögszekérnek nevez. A gyomnövény tüskés, elszáradt csomóit messzire görgeti a szél.

A növény Eurázsiában őshonos, és a 19. században került át Amerikába. Ott rendkívül jó körülményeket talált a szaporodásához, és hamarosan sokfelé elterjedt. Ez nem is csoda, hiszen egyetlen növényegyed akár 250 000 magot is képes termelni.

Normál körülmények között nem okoz jelentős problémát, de néha a szél több méter magas halmokba fújja össze az elszáradt kórókat. A növények a tüskéikkel egymásba gabalyodva áthatolhatatlan, nehezen lebontható falakat képeznek. Ráadásul a száraz növények rendkívül tűzveszélyesek.

Egy csapdába esett autót szabadítanak ki az amerikai autópálya-felügyelet dolgozói Forrás: Chris Thorson

Ilyen ördögszekér-invázió sújtotta január elején a Washingtontól délkeletre fekvő részeket, különösen a 240-es utat.

A vidék széles és lapos, és az ördögszekér egyáltalán nem szokatlan a tájon. Az erős szél nagy távolságokból hordta össze ezeket, amelyek az utat is majdnem teljesen blokkolták.

Az autósok arról számoltak be, hogy olyan volt az egész, mintha az utat hatalmas száraz hópelyhek lepték volna el, amelyektől csak lépésben lehetett továbbhaladni.

A folyamatosan érkező ördögszekerek beékelődtek az autók közé, és csapdába ejtették azokat. Több kocsiból még kiszállni sem tudtak a vezetők, mesélte Chris Thorson, az útfelügyelet egyik járőre.

Az ördögszekerek nagyjából három futballpályányi hosszban halmozódtak fel az úton és az út mentén. Egyes kupacok magassága elérte a hat métert.

Még kisteherautókat is csapdába ejtett az ördögszekér Forrás: Chris Thorson

Thorson elmondta, hogy hallott eseteket, amikor időnként nagy tömegben gyűlnek össze a ballagófüvek Dél-Dakotában, Coloradóban és másutt. Ez akkor szokott előfordulni, amikor egy gyomnövényekkel borított tájon azonos életciklusban van egy-egy nagy növényfolt, és a hirtelen jött erős szél kitépi ezeket. Ilyenkor a szabaddá vált ördögszekerek azonos irányba gurulnak és a nagyobb akadályoknál feltorlódnak.

De Thorson azt is hozzátette, hogy húsz éve, amióta a pályán van, nem találkozott ilyen hatalmas ördögszekérkupaccal, amely teljesen leállította az autópálya forgalmát.