Kihaltnak nyilvánították az egyik legnagyobb édesvízi halat

kardorrú tok
A kardorrú tok (Psephurus gladius) a Kína területén lévő Jangce és Sárga-folyó, illetve ezek mellékfolyóinak lakója volt.
Vágólapra másolva!
A kínai Wuhani Kínai Halászati Tudományos Akadémia kutatócsoportja a napokban jelentette be, hogy a kardorrú tok mára a kihalt fajok sorát gyarapítja. Az egyik legnagyobb édesvízi hal kipusztulását a túlhalászás és az élőhelyek elvesztése okozta.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két évben egyetlen példányt sem láttak

Kínai kutatók kihaltnak nyilvánították a kardorrú tokot a Science of the Total Environment tudományos kiadványban publikált tanulmányukban.

Az egyik legnagyobb édesvízi hal a Kína területén található Jangce és a Sárga-folyó,

illetve azok mellékfolyóinak lakója volt, amelynek hossza elérte akár a hat métert is.

A kardorrú tok az egyik legnagyobb édesvízi hal Forrás: Wikimedia Commons

A kardorrú tok nevét a nagy, kiálló orráról kapta. Az állat egykor a zavaros víz fenekén és annak iszapjában keresgélt apró, élő rákokat, valamint egyéb plankton méretű szervezeteket.

Az állatokat gyakran a „Jangce pandájának" is nevezték.

A szakemberek szerint az 1970-es évektől kezdve előszeretettel halászták le őket, ezért kipusztulásuk elsődleges okaként a túlhalászást és az élőhelyek elvesztését nevezhetjük meg.

A tudósok vizsgálataik során felülvizsgálták az elmúlt évek fogási nyilvántartásait, de helyszíni vizsgálatokat is végeztek a 2017-es és 2018-es évben, amelyek során kitértek a halászhálók jelenlétére és az eladott példányok nyomon követésére is. Sajnos ebben a két évben nem találtak egyetlen bizonyítékot sem a kardorrú tok jelenlétére.

A gátépítés is megtizedelte az állományukat

A faj utolsó ismert, élő példányát még 2003-ban látták a folyóban,

míg az utolsó elhullott halra 2007-ben bukkantak a környéken.

Ráadásul fogságban sem tartották őket, illetve a szöveti mintáikat sem tárolták, így klónozással sincs esély a faj újjáélesztésére.

Egyszerűen eltűnt a folyókból Forrás: Pinterest

A Jangce, mint Ázsia legnagyobb folyója a tibeti fennsík keleti részén ered és 6 300 kilométer múlva nyugatra kanyarodik, majd végül Sanghajban ömlik bele a Kelet-kínai-tengerbe.

A kardorrú tokot évszázadokon át megtalálhattuk a folyórendszer számos részén, amit rendszeresen halásztak.

A dolgok akkor változtak meg drasztikusan, amikor 1981-ben elkezdték építeni a Gezhouba gátat, ami kettéosztotta a halak populációit és megakadályozta a faj ívását. Emiatt 1995-re már egyre kevesebb példányt láttak a folyóban.

A kutatók szerint a kardorrú tok elvesztése igen tanúságos, hiszen a faj megmentésére irányuló erőfeszítések csak akkor kezdődtek meg, amikor a hal már kihalt.

Úgy gondolják, a jövőben több felmérésre van szükség ahhoz, hogy az illetékesek nyomon tudják követni a vízi fajok populációit.