Árvíz után alacsony vízállás sújtja az olaszországi Velencét

Velence
Újév napjára kiszáradt Velence.
Vágólapra másolva!
A kisebb csatornákban minimálisra csökkent a vízszint az olaszországi Velencében, ahol a novemberben a város egészét beborító dagály után most a csütörtökön megérkezett apály okoz nehézséget.
Vágólapra másolva!

Rekordszintű a tengerszint apadás

Velencében csütörtök délután a tengerszint alatti 50 centiméteres magasságú vízállást mértek.
Ez azt jelenti, hogy a szélesebb és nagyobb csatornákban még működik a tömegközlekedés, vagyis a vaporetto-vízibuszok tudnak haladni, de a helyi forgalomra használt kisebb vízi utakon már a gondolák sem tudnak közlekedni a túl alacsony vízszint miatt.

Újév napjára kiszáradt Velence. Forrás: https://www.dailymail.co.uk/news/article-4075726/The-water-s-gone-dola-Unusually-poor-tide-causes-record-low-levels-Venice-s-canal-network.html

Az apály megszokott jelenség a Vízkereszt ünnepe utáni időszakban, az idén azonban rendkívülinek számít az őszi árvíz után. November 12-én ugyanis az utóbbi ezer év második legmagasabb vízszintjét,

187 centimétert mértek Velencében: a szigetek majdnem egy hétre teljesen víz alá kerültek.

A vízszint mostani csökkenése felszínre hozta az épületeket tartó facölöpöket, amelyeket a szakértők szerint a rendszertelenné vált apály-dagály váltakozás miatt a szétrohadás fenyegeti. Az alacsony vízállás miatt több helyen erős csatornaszag érezhető.

Szent Márk tér: a város legalacsonyabban fekvő része. Az egyik leginkább árvíz súlytotta terület volt novemberben. Forrás: Origo

Ezzel egy időben Velence térségében január 13-ig közepes,

narancssárga színű környezeti riasztás lépett életbe a szálló por túl magas értéke miatt.

Ez a szárazföldi gépjárműforgalom korlátozását, valamint a nem környezetvédő fűtési eszközök betiltását jelenti.

A szélsőséges körülmények elriasztják a turistákat

A velencei idegenforgalmi adatok szerint a várost sújtó árvíz november óta elijesztette a turistákat: a szállodafoglalások decemberben az ilyenkor megszokotthoz képest 45 százalékkal visszaestek.

Velence központja, a híres Szent Márk tér a 18. században (Giovanni Antonio festménye) Forrás: Canaletto

A velencei polgármester reményei szerint a látogatók talán a farsangi időszakban visszatérnek. Velence a második leglátogatottabb város Olaszországban, évi több mint 20 millió turistával.

(Forrás: MTI)