Egyre kevesebb halálos áldozatot szednek a természeti katasztrófák

hurrikán
Az Iván hurrikán pusztítása 2004-ben Floridában.
Vágólapra másolva!
Miközben a klímaváltozás egyre szélsőségesebb időjárási körülményeket eredményez, a természeti katasztrófák a jobb felkészültség miatt kevesebb halálos áldozatot szednek, mint az elmúlt évtizedekben - írta friss jelentésében a világ legnagyobb viszontbiztosítója, a német Munich Re.
Vágólapra másolva!

Egyre kevesebb a természeti katasztrófák áldozatainak száma

"Szerencsére egyre kevesebb és kevesebb ember hal meg természeti katasztrófák következtében" - közölte Ernst Rauch, a müncheni székhelyű vállalat vezető klímaügyi szakértője.

Tavaly mintegy 9000 ember vesztette életét természeti katasztrófákban,

ebből nagyjából ezer a Mozambikra, Zimbabwére és Malawira lesújtó Idai ciklon számlájára írható. Ezzel szemben az utóbbi három évtizedben - a teljes időszak adatainak összesítése alapján - a halottak száma éves átlagban elérte az 52 ezret.

A globális felmelegedés miatt gyakoribbakká és erősebbekké válnak a viharok Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Yoshiko Moriya

"A világ fejlődött ezen a téren. Ami döntő fontosságú, hogy az elmúlt évtizedekhez képest jelentősen javultak a lakosság figyelmeztetésére és evakuálására szolgáló rendszerek" - mutatott rá az illetékes.
"Végigsöpört egy ciklon Bangladesen 1991-ben, amely több mint 100 ezer halálos áldozatot követelt. Ez ma jóval kevésbé lehetséges" - tette hozzá.

Az anyagi károk nem változtak

A jelentésben arra is kitértek, hogy az anyagi károk mértékét illetően nincs változás. Mint írták,

2019-ben ezek összege körülbelül 150 milliárd dollárt tett ki világszerte, és ez megfelel a hosszú távú átlagnak.

Ezeknek a károknak mintegy harmada volt biztosítva különböző társaságok által. A hőhullámok és a viharok Európában tavaly körülbelül 2,5 milliárd dollárnyi kárt okoztak.

Az Iván hurrikán pusztítása 2004-ben Floridában. Forrás: AFP/Stephen Morton

Anyagi értelemben a legnagyobb pusztítást a japán Hagibisz tájfun végezte, 17 milliárd dolláros kárt okozva. Ernst Rauch emellett leszögezte: bizonyítékok sora mutat arra, hogy "nagyon valószínű" a kapcsolat az

extrém időjárási körülmények és az éghajlatváltozás között.


Az ausztráliai bozóttüzek kapcsán pedig kiemelte, hogy a nyári időszakban korábban is volt példa hasonlóra, a mostani tüzek kiterjedése és korai kezdete azonban rendkívülinek számít.

(Forrás: MTI)