Az ausztrál bozóttüzek felgyorsítják a kihalást

koala
Egy sérült koala és kölyke.
Vágólapra másolva!
Már legkevesebb egymilliárdra tehető az Ausztrália-szerte tomboló erdő- és bozóttüzekben elpusztult nagyobb állatok - emlősök, madarak, hüllők - száma - közölte Chris Dickman, a Sydney-i Egyetem kutatója.
Vágólapra másolva!

Tűzvész nélkül is Ausztráliában a leggyorsabb az emlősfajok kihalása

A szakember szerint csak a délkeleti Új-Dél-Wales államban, ahol a legtöbb tűzvész pusztít, 800 millió vadon élő állat veszhetett oda eddig. Dickman a Természetvédelmi Világalapnak (WWF) egy, az ausztráliai állatsűrűségre vonatkozó 2007-es jelentésére alapozta becslését, amely nem terjed ki békákra, rovarokra és más gerinctelenekre.

Novemberben a nagy bozóttüzek otthonok százait lerombolták. Forrás: https://www.bbc.com/news/world-australia-50341210

Tudósok szerint a világon Ausztráliában a leggyorsabb az emlősfajok kihalása - az európai telepesek 230 évvel ezelőtti megérkezése óta 34 emlősfaj vagy -alfaj pusztult ki -, és

a jelenlegi bozóttüzek még jobban felgyorsíthatják ezt a folyamatot.

A dél-ausztráliai Kenguru-szigeten élő 50 ezer koala fele pusztulhatott el a tüzek miatt vadvédelmi szakértők szerint.

Egy sérült koala és kölyke. Forrás: https://www.abc.net.au/news/2019-11-28/koala-rescued-bushfires-released-wild-recover-queensland-fires/11746968

A mezőgazdasági minisztérium kedden közzétett adatai szerint 100 ezer haszonállat is elpusztult a tüzek következtében. Az állatok egy részét maguk a tenyésztők kényszerültek megölni égési sérülések vagy hőség okozta stressz miatt.

(Forrás: MTI)