I. Ptolemaiosz Szótér idejéből származó mészkőtömböket találtak

Vágólapra másolva!
I. Ptolemaiosz Szótér idejéből, az időszámítás előtti 367-282 közötti időszakból származó mészkőtömböket találtak Egyiptomban.
Vágólapra másolva!

A régészeti minisztérium keddi közlése szerint az öt ősi kőtömböket Kom Askav faluban, Szohág tartományban tárták fel egy régészeti ásatáson.

"A mészkövek és a környezetük, valamint a rajtuk szereplő feliratok elsődleges vizsgálata alapján elmondható, hogy Ozirisz isten szentélyéhez tartoztak I. Ptolemaiosz király uralkodása idejében" - mondta Mosztafa Vaziri, a régészeti tanács főtitkára.

A kövekre vésve három sorban jelenetek és titulusok láthatók és olvashatók, köztük "a Nap fia", valamint "Alsó- és Felső-Egyiptom királya" - tette hozzá Vaziri.

Mohamed Abdel Badie, Felső-Egyiptom Központi Igazgatóságának vezetője kiemelte: egy tömb kivételével mindegyik derékszögű. Az ötödik szabálytalan alakú, egy palota homlokzatát ábrázoló dekoratív elemeket tartalmaz.

A második és harmadik kövön Ptolemaiosz ruhákat és nyakláncot ajánl fel Ozirisznek, aki egy trónon ül. A negyedik kövön a király zöld szemfestéket ajándékoz Ozirisznek.