A legtávolabbi galaxiscsoportot fedezték fel csillagászok

EGS77 galaxiscsoport
A beillesztett kép az EGS77 galaxiscsoport illusztrációja: Az egymást fedő ionizált hidrogén körbeveszi a galaxist. Az által, hogy a fénykioltó hidrogén atomok ionozált gázzá alakultak, az ultraviola csillagfény buborékokká formálódott a korai univerzumban és fokozatosan alakult át átlátszatlanból teljesen átlátszóvá. A háttérben a Hubble űrteleszkóp levéltári látható és közel infravörös képe tartalmazza az EGS77 3 galaxisát (zöld körök).
Vágólapra másolva!
Az eddig azonosított legtávolabbi galaxiscsoportot fedezték fel csillagászok.
Vágólapra másolva!

Ez az eddig ismert legtávolabbi galaxiscsoport

A NASA vezette nemzetközi kutatócsoport által megfigyelt EGS77 jelű galaxistrió abból az időből származik, amikor az univerzum még csak 680 millió éves volt, vagyis kevesebb, mint jelenlegi 13,8 milliárd éves korának 5 százaléka.

Az objektum a Kiterjedt Groth-övben található a Nagy Medve és az Ökörhajcsár csillagkép között

- közölte a NASA.

Az EGS77 galaxistrió felvétele Forrás: NASA

A megfigyelések szerint a galaxisok egy sebes kozmikus átalakulási folyamatban, reionizációban vannak.

Akkor kezdődött a folyamat, amikor megváltozott a hidrogén természete

Ez akkor kezdődött, amikor az első csillagokból származó fény megváltoztatta a hidrogén természetét az egész univerzumban hasonló módon ahhoz, ahogyan egy befagyott tó megoldvad tavasszal. Ez átalakította a sötét, fényeket kioltó kozmoszt azzá, amelyet ma ismerünk.

A beillesztett kép az EGS77 galaxiscsoport illusztrációja: Az egymást fedő ionizált hidrogén körbeveszi a galaxist. Forrás: https://www.nasa.gov/feature/goddard/2020/astronomers-spot-distant-galaxy-group-driving-ancient-cosmic-makeover

- mondta James Rhoads, a NASA Goddard Space Flight Center munkatársa, aki vasárnap mutatta be a felfedezésüket az Amerikai Csillagászati Társaság 235. találkozóján Honoluluban.

Forrás: YouTube

"Az EGS77 az első galaxiscsoport, amelyet ennek a kozmikus ködnek a ritkulása során figyelhetünk meg" - tette hozzá James Rhodas.

(Forrás: MTI)

Az első videó az EGS77 galaxiscsoport helyét mutatja a kozmikus történelemben. A második videón az látható, ahogyan az első csillagokból és galaxisokból jövő fény fokozatosan átalakította az unniverzumot. A hidrogén atomok szétszórták az ultraviola fényt, megakadályozva, hogy az a forrásaitól nagyon messze menjen. A csillagokból és galaxisokból jövő erős ultraviola fény fokozatosan szétszakította a hidrogén atomokat kiterjedő ionizált gáz buborékokat hozva létre. Ahogy ezek a buborékok növekedtek és átfedték egymást, kozmikus köd keletkezett. Ezt a folyamatot a csillagászok reionizációnak hívják. Itt a már ionizált régiók kék színűek és áttetszőek, az ionizációs folyamat alatt lévők pirosak és fehérek a semleges gáz régiók pedig sötétek és átlátszatlanok.